Obilježen Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/Varaždin - Dan nestalih - 5.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Varaždin je bio domaćin središnjeg obilježavanja Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu, na kojoj je istaknuto da se još uvijek traži 1806 osoba, a Srbiji je poslana poruka da je skrivanje istine o nestalima zločin koji traje

Varaždin je danas treći put bio domaćin središnjeg obilježavanja Dana sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu koja se svake godine održava u drugom gradu.

Svake se godine 30. kolovoza obilježava Međunarodni dan nestalih osoba, a na inicijativu Vlade Republike Hrvatske od 2019. godine, izmjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima se ovaj dan u Hrvatskoj obilježava i kao Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu.

Na današnji dan još se traži 1806 osoba nestalih u Domovinskom ratu, od čega 1411 nestalih, kojima je nepoznata sudbina, te 395 smrtno stradalih, kojima je nepoznato mjesto ukopa.

Na Gradskom groblju polaganjem vijenaca izaslanstva su odala počast žrtvama iz Domovinskog rata, a u ime predsjednika Vlade vijenac je položio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved s izaslanstvom. Uz državna i izaslanstva Županije i gradova, počast su odali i brojni predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Misu u varaždinskoj katedrali predvodio je biskup Bože Radoš, koji je u nadahnutoj propovijedi uputio obiteljima nestalih poruke ohrabrenja i nade, a ujedno je pozvao i sve koji imaju informacije o nestalima da budu hrabri i pomognu onima koji ih traže.

Središnje obilježavanje održano je na Kapucinskom trgu na kojem je upriličena i prezentacija aktivnosti, rada i opreme iz djelokruga rada Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, a okupljenima su se obratili predstavnici organizatora i najviši uzvanici.

Obitelji nestalih: Skrivanje istine o nestalima je zločin koji traje. Mi nećemo odustati!

U ime organizatora i domaćina nazočne je pozdravio predsjednik Udruge obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Varaždinske županije Dalibor Đurđek, koji se u posebno emotivnom obraćanju prisjetio dana kada je njegov otac zajedno s kolegama policajcima otišao u Vukovar braniti Hrvatsku.

Na čelu Udruge naslijedio je prerano preminulu majku, a u svom govoru prisjetio se i mnogih drugih koji su nas napustili ne saznavši istinu o svojim bližnjima. Ukazao je snagu zajedništva koja povezuje obitelji nestalih, zahvalio svima koji ih podupiru i koji predano rade na rješavanju tog bolnog pitanja, a napose onima koji su pronašli svoje najmilije te i nadalje podupiru one koji ih još uvijek traže.

Emocije nije mogla suspregnuti ni predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Saveza  Ljiljana Alvir, koja je  naglasila da zajedništvo i ustrajnost u potrazi za nestalima, u suradnji s državnim institucijama, ulijevaju nadu da će doći do posmrtnih ostataka.

„Onima koji znaju istinu o nestalim osobama želim poručiti da skinu taj teret sa svojih leđa, sa svoje savjesti, da pomognu obiteljima, kako bi se prekinula naša kalvarija potrage, ali kako bi i oni mogli mirnije zaspati i ne biti sudionici zločina. Skrivanje istine o nestalima je zločin koji traje”, poručila je Alvir.

Na tom je tragu svoje obraćanje nastavila i predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Julijana Rosandić, koja se posebno zahvalila Vladi RH, Ministarstvu hrvatskih branitelja i ministru Medvedu na naporima koje ulažu kako bi pronašli sve naše nestale i kako bi obitelji našle svoj mir.

Predsjednica Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Sandra Rapčak Škomrlj pokušala je svima prizvati taj osjećaj teške i neprolazne boli s kojom žive obitelji nestalih, djeca koja se ni ne sjećaju svojih očeva, ali ne odustaju od istine i pravde.

„Moramo ustrajati na oštrim zahtjevima jer smo na vlastitoj koži okusili sve užase rata, gubitka člana obitelji i godine traženja“, istaknula je, prozvavši Srbiju za nesuradnju, poručivši: „Mi ćemo se i dalje boriti i inzistirati na rješavanju pitanja nestalih osoba, zbog nas, ali i zbog naše djece, da budućim generacijama ne ostavimo teret prošlosti. Mi nećemo odustati!“

Ministar Medved: Nastavljamo tražiti naše nestale dok se ne pronađe i posljednji s popisa

Da Republika Hrvatska ni institucije u čijoj je nadležnosti traženje nestalih osoba neće odustati dok se ne pronađe i posljednja osoba s još uvijek predugog popisa nestalih u Domovinskom ratu, poručio je i ministar Tomo Medved.

Istaknuo je da su u proteklih sedam godina identificirani i predani obiteljima posmrtni ostaci 254 osobe, a tijekom ove godine ekshumirano je 11 posmrtnih ostataka te identificirano 10 osoba. Rekao je i kako ga žalosti izostanak suradnje i dostave informacija iz Srbije.

„I danas smo ovdje iz Varaždina pozvali Srbiju da dostavi informacije o sudbini nestalih osoba jer možemo biti brži ako dobijemo saznanja o lokacijama bilo pojedinačnih, bilo masovnih grobišta”, kazao je ministar Medved poručivši svima koji imaju informacije neka se ohrabre i dostave ih nadležnim tijelima.

„Mi ćemo u suradnji s obiteljima i udrugama nastaviti predano, odgovorno i ustrajno raditi na pronalasku svih naših nestalih osoba, sve dok i posljednju osobu s popisa ne pronađemo, identificiramo i predamo obiteljima da imaju mjesto gdje se mogu pomoliti i zapaliti svijeću za svoje najmilije”, kazao je ministar.

Varaždinski župan Anđelko Stričak rekao je kako za 1806 obitelji još nije sve završeno jer oni još uvijek traže svoje najmilije. „Traže mjesto gdje će ih pokopati, moći se isplakati i zapaliti svijeću. Stoga je obaveza svih nas da i dalje prikupljamo podatke i informacije gdje su zakopani i gdje se nalaze njihovi ostaci”, istaknuo je Stričak.

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj istaknuo je kako Varaždinci gaje dubok pijetet prema svim žrtvama iz Domovinskog rata, posebno prema nestalih osobama, kao i poštovanje prema hrvatskim braniteljima kao najzaslužnijima za našu slobodu i neovisnost.

Izvršni direktor Hrvatskog crvenog križa Robert Markt istaknuo je kako je po deseti put na ovom obilježavanju te kako bi najradije šutio jer osjeća svu bol obitelji koje još traže svoje bližnje, no i poručio da moramo govoriti kako bi naše poruke čuli i oni u Beogradu.

„Osjećam frustraciju jer sam dio moćne mreže međunarodnih organizacija, a nismo uspjeli pronaći sve nestale, no uvjeren sam da kada čovjek vrijedno i predano radi, onda kad-tad dođu i rezultati“, kazao je Markt te je i on poručio da RH i HCK neće odustati od potrage za nestalima.

U glazbenom dijelu programa nastupila je sopranistica Valentina Geci Koren i Tamburaški sastav Biseri, u čijem su sastavu hrvatski branitelji, a na videozidu prikazani su prigodni spotovi te isječci iz priloga o nestalima u Domovinskom ratu redakcije 24sata, medijskog pokrovitelja obilježavanja.
 

Pisane vijesti