Hrvatski branitelji obuhvaćeni i najnovijim antiinflacijskim paketom mjera Vlade

Slika /FOTOGRAFIJE/2024/VRH_3314-01.jpeg

Prioriteti šestog paketa mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, ukupne vrijednosti 503 milijuna eura, su zadržati nisku cijenu energenata i štititi od inflacije, a i ovim paketom obuhvaćeni su hrvatski branitelji

Vlada RH usvojila je novi sveobuhvatan paket mjera usmjeren na najugroženije skupine u društvu kojim će se omogućiti zadržavanje standarda. Šesti paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, ukupne vrijednosti 503 milijuna eura, osigurava nastavak stabilnosti cijena struje i plina, a i ovim paketom obuhvaćeni su hrvatski branitelji.

Cijene struje, plina i toplinske energije ostaju iste

Predsjednik Vlade Andrej Plenković istaknuo je dva osnovna cilja novog paketa - zadržavanje niske cijene energije i doprinos smanjenju inflacije. Za zadržavanje cijena energije u novom paketu izdvaja se 389 milijuna eura, a za borbu protiv inflacije 114 milijuna eura.

Tako, u sklopu novoga paketa mjera, od 1. travnja do 30. rujna 2024., cijene struje, plina i toplinske energije ostaju iste, a ostaju ograničene i cijene 30 osnovnih proizvoda.

Vlada je u ovim vremenima isprepletenih kriza posebno vodila računa o umirovljenicima, a novi paket mjera potpore za 830 tisuća umirovljenika koji primaju mirovinu do 880 eura vrijedan je 78,6 milijuna eura.

Odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, najkasnije u ožujku umirovljenicima s mirovinom do 320 eura isplatit će se 160, od 320 do 460 eura 120 eura, a od 460 do 600 eura 80 eura jednokratne naknade. Umirovljenici s mirovinom od 600 do 730 eura dobit će 60, a za one s mirovinom od 730 do 880 naknada će iznositi 50 eura.

Za naknade za troškove energije za ugrožene kupce energenata izdvojit će se 21 milijun eura pri čemu 80.000 osoba u statusu ugroženog kupca energenata ima pravo na podmirivanje troškova električne energije, plina ili toplinske energije, a mjesečna naknada iznosi 70 eura.

Isplata jednokratnog novčanog primanja

Kako bi se ublažile posljedice rasta troškova života, isplatit će se jednokratno novčano primanje hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata, korisnicima u sustavu skrbi za hrvatske branitelje i sustavu socijalne skrbi, i to:
 
  • korisnicima novčane naknade za nezaposlene hrvatske branitelje
  • hrvatskim braniteljima korisnicima zajamčene minimalne naknade
  • hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji se vode u Evidenciji nezaposlenih

Jednokratno novčano primanje isplatit će se u iznosu od 100,00 eura u ožujku 2024. putem Ministarstva hrvatskih branitelja, uz napomenu da je izuzeto od ovrhe te se ne smatra dohotkom i ne podliježe oporezivanju. Mjera je vrijedna 1,33 milijuna eura, a obuhvaća više od 13 tisuća osoba, no hrvatski branitelji obuhvaćeni su i drugim mjerama u ovom najnovijem paketu.

Podsjećamo, dosadašnjim Vladinim paketima mjera za zaštitu od rasta cijena bilo je obuhvaćeno prosječno više od 64 tisuće hrvatskih branitelja korisnika mirovine u svakom paketu, ukupne vrijednosti veće od 33 milijuna eura kroz sve pakete i odluke, te prosječno 26 tisuća socijalno najranjivijih hrvatskih branitelja u paketu, ukupno 8 milijuna eura kroz 4. i 5. paket.

Pisane vijesti