Nastavlja se širenje mreže veteranskih centara u RH

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/Sporazumi VC - MHB/DSC_0342.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Nakon uspješne uspostave veteranskih centara u Šibeniku, Sinju, Petrinji i Daruvaru, novi veteranski centri gradit će se u Krapini, Osijeku, Senju i Virovitici

Nakon otvorenja četiri veteranska centra, nastavlja se širenje mreže veteranskih centara diljem Hrvatske te su, nakon Grada Senja, Sporazum o suradnji pri uspostavi i radu veteranskog centra s Ministarstvom hrvatskih branitelja sklopili i gradovi Krapina, Osijek i Virovitica.

Sporazume su danas u Ministarstvu hrvatskih branitelja potpisali potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, gradonačelnik Osijeka Ivan Radić i gradonačelnik Virovitice Ivica Kirin.

„Analizom potreba braniteljsko-stradalničke populacije i svih županija te potencijalnih lokacija, a imajući u vidu broj hrvatskih branitelja i hrvatskih ratnih vojnih invalida na tim područjima, odabrane su ove lokacije kako bi se Hrvatska premrežila veteranskim centrima koji bi bili dostupni što većem broju korisnika“, istaknuo je ministar Medved.

Zadovoljstvo odabranim lokacijama izrazili su svi gradonačelnici. Gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović zahvalio je ministru Medvedu, istaknuvši kako je odluka o izgradnji veteranskog centra Krapini još jedan pokazatelj zahvalnosti hrvatskim braniteljima toga kraja za njihov doprinos u Domovinskom ratu.

Gradonačelnik Osijeka Ivan Radić kazao je da je izgradnja Veteranskog centra u Osijeku jedan od projekata kojim Grad Osijek i Vlada RH partnerskom suradnjom žele osigurati dostojanstvenu skrb za hrvatske branitelje, kao i za civilne stradalnike iz Domovinskog rata, te dodao: „Siguran sam kako će nakon realizacije ovog projekta branitelji imati moderan i pristupačan centar koji će omogućiti trajnu skrb o hrvatskim braniteljima, njihovom zdravlju i psihosocijalnom osnaživanju“.

U ime Grada Virovitice potpisivanjem ovog sporazuma zadovoljstvo je izrazio gradonačelnik Ivica Kirin, koji je podsjetio na ulogu toga kraja i zasluge hrvatskih branitelja u obrani i oslobađanju naše domovine, zaključivši kako će veteranski centar u Virovitici biti na korist svim ratnim veteranima i stradalnicima Domovinskog rata.

Podsjetimo, u okviru Operativnog programa Konkurentnost i kohezija 2014.-2020. proveden je projekt Uspostava veteranskih centara u Republici Hrvatskoj, u sklopu kojega su izgrađena i opremljena četiri veteranska centra - u Daruvaru, Petrinji, Sinju i Šibeniku. Sveukupno je uloženo 48 milijuna eura, od čega 85% odnosno 38,3 milijuna eura iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

Ministarstvo hrvatskih branitelja je u okviru tog programa za novo financijsko razdoblje 2021.-2027. osiguralo sredstva iz Europskog fonda za regionalni razvoj za širenje mreže veteranskih centara na novim lokacijama, a uz Krapinu, Osijek, Senj i Viroviticu postoji mogućnost i izgradnje dodatnog veteranskog centra u Zadru.

Kao i postojeći, i novi veteranski centri koristit će se za pružanje socijalnih usluga, uključujući pružanje psihosocijalne pomoći, osnaživanja zdravlja, obrazovanja, i drugih aktivnosti usmjerenih na poboljšanje kvalitete života i socijalne uključenosti hrvatskih branitelja i drugih korisnika definiranih zakonima i posebnim propisima.

Pisane vijesti