Ministar Medved na obilježavanju 79. godišnjice Bleiburške tragedije

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/Bleiburska tragedija/HN20240518537111.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Taj zločin zaslužuje osudu i stoga će naša Vlada danas i ubuduće komemorirati te žrtve, iskazivati im počast i zahvalu na njihovoj žrtvi. Na poseban način obveza nam je kao društvu prenositi na mlade generacije te povijesne činjenice da se takvo zlo nikad više ne dogodi“, poručio je ministar Medved

Komemoracijom na zagrebačkom groblju Mirogoj započelo je obilježavanje 79. godišnjice Bleiburške tragedije, a počast žrtvama Bleiburga i križnih puteva odala su izaslanstva Hrvatskog sabora i Vlade te udruga, kao i brojni građani.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je da je na tisuće ljudi ostavilo svoje živote na križnim putevima, te naglasio da je politika Vlade osuda svih totalitarnih režima - nacizma, fašizma, komunizma.

„Taj zločin zaslužuje osudu i stoga će naša Vlada danas i ubuduće komemorirati te žrtve, iskazivati im počast i zahvalu na njihovoj žrtvi. Na poseban način obveza nam je kao društvu prenositi na mlade generacije te povijesne činjenice da se takvo zlo nikad više ne dogodi“, poručio je ministar Medved.

Također je podsjetio da se već godinama intenzivno traga za sudbinama ubijenih ljudi, a istraživanja grobišta iz tog razdoblja u nadležnosti su Ministarstva hrvatskih branitelja, kao i traganje za osobama nestalim u Domovinskom ratu.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je da se danas u demokratskoj Hrvatskoj imamo obavezu sjetiti svih žrtava totalitarnih, nedemokratskih i zločinačkih režima, poručivši da će Hrvatski sabor i ubuduće biti pokrovitelj takvih događaja.

Molitvu na Mirogoju predvodio je vojni biskup mons. Jure Bogdan, a dovu imam Medžlisa Islamske zajednice Zagreb Halid Dolić. Tim je povodom služeno misno slavlje ispred crkve Muke Isusove u Maclju, koje je predvodio zagrebački pomoćni biskup Mijo Gorski.

Organizator komemoracije je Počasni bleiburški vod, a Hrvatska biskupska konferencija je suorganizator u liturgijskom dijelu. Pokrovitelj komemoracije je Hrvatski sabor, a supokrovitelj Hrvatski narodni sabor BiH.

Tim povodom u petak, 17. svibnja, predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom položio je vijenac i odao počast žrtvama na Macelju, kod zajedničke grobnice pokraj crkve Muke Isusove, a u uz predsjednika Vlade bio je i ministar Medved.

Foto: HINA

Pisane vijesti