Hrvatska će ugraditi ICMP-ove tehnologije za podatkovne sustave u slučajevima nestalih osoba

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/2 Veljača/UZZN Den Haag/1 (2).JPG
  • Slika
  • Slika

Glavni izazov je osigurati točne informacije o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama, čemu je preduvjet politička potpora procesu traženja nestalih kao i senzibiliziranost javnosti.

Veleposlanica Republike Hrvatske u Kraljevini Nizozemskoj Andrea Gustović-Ercegovac bila je domaćinom zajedničkog susreta i prigodnog druženja izaslanstva Ministarstva hrvatskih branitelja predvođenog pomoćnikom ministra hrvatskih branitelja Stjepanom Sučićem i izaslanstva Međunarodne komisije za nestale osobe predvođenog generalnom direktoricom Kathrynre Bomberger, u Veleposlanstvu Republike Hrvatske u Den Haagu.

Na održanom sastanku dvaju izaslanstava dogovoreno je zajedničko ulaganje napora u pronalaženju 1.945 osoba nestalih na području Republike Hrvatske u razdoblju od 1991. – 1995. godine.

“Nadležna tijela Republike Hrvatske gotovo dva desetljeća surađuju s ICMP-om, a s novom tehnologijom za forenziku i bazom podataka koja je sada dostupna, vjerujemo kako možemo dodatno unaprijediti aktivnosti koje smo već do sada zajednički provodili,” rekao je pomoćnik ministra Stjepan Sučić te istaknuo kako je glavni izazov osigurati točne informacije o nestalim osobama i prikrivenim grobnicama, čemu je preduvjet politička potpora procesu traženja nestalih kao i senzibiliziranost javnosti.

Tijekom posjeta, pomoćnik ministra Sučić i načelnica Sektora za traženje osoba zatočenih i nestalilh u Domovinskom ratu Ministarstva hrvatskih branitelja Višnja Bilić, predstojnik Zavoda za sudsku medicinu i kriminalistiku Sveučilišta u Zagrebu Milovan Kubat te DNK analitičarka Monika Karija-Vlahović razmotrili su uporabu ICMP-ove aplikacije „Prijavi lokaciju“ u Republici Hrvatskoj. Ova aplikacija, kojoj se može pristupiti putem ICMP-ovog on-line centra za upite, omogućuje dostavljanje informacija o mogućim lokacijama grobnica, bilo anonimno ili s podacima za kontakt.

Glavna direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger pohvalila je hrvatske vlasti zbog odluke da sudjeluju u Bazi podataka aktivnih slučajeva osoba nestalih u oružanim sukobima na području bivše Jugoslavije koju je inicirao i koordinira ICMP uz potporu Europske unije. U siječnju 2017. godine, Ministarstvo hrvatskih branitelja i ICMP su potpisali Sporazum o sudjelovanju Republike Hrvatske u ovom projektu u sklopu kojeg će sve države sudionice moći pristupiti podacima i pretraživati podatke o aktivnim slučajevima nestalih osoba koje su dostavile Hrvatska, Bosna i Hercegovina, Kosovo, Crna Gora i Srbija. Baza podataka uključuje sve relevantne podatke o nestaloj osobi te naziv nadležnoga tijela kod kojeg je nestanak prijavljen, a dostupna je kao on-line aplikacija s hostingom na ICMP-ovom serveru uz najrigoroznije sigurnosne standarde.

“ICMP osigurava obradu podataka kojima mogu pristupiti akteri iz Hrvatske i susjednih država”, napomenula je Bomberger. „Time se omogućuje prikupljanje i razmjena podataka o nestalim osobama pojedinačno, u sigurnom sustavu koji eliminira dupliranje evidencija i omogućuje pristup. Vjerujemo da to može rezultirati značajnim brojem novih identifikacija.”

Pozdravljajući inicijativu ICMP-a koja je prepoznata kao iznimno koristan alat u rješavanju slučajeva nestalih osoba, pomoćnik ministra Stjepan Sučić istaknuo je kako se je u predstojećem razdoblju, do objave Baze podataka zainteresiranoj javnosti, potrebno usmjeriti na usuglašavanje načela i standarda pri nominiranju i evidentiranju nestalih osoba, kako bi evidencija doista bila utemeljena na činjeničnoj istini.

Poseban naglasak stavljen je na iznimno učinkovit zajednički projekt identifikacija metodom analize DNA, sklopljen između Ministarstva hrvatskih branitelja i ICMP-a, koji je pomogao u identifikaciji više od 600 složenih slučajeva nestalih osoba. Hrvatsko izaslanstvo iskoristilo je ovaj sastanak i kako bi razgovaralo o mogućnostima edukacije u ICMP-u te detaljnom postupku za osiguravanje većeg broja DNK podudaranja u okviru zajedničkog projekta.

ICMP surađuje s vladama, organizacijama civilnog društva, pravosudnim tijelima, međunarodnim organizacijama i drugima širom svijeta u cilju rješavanja pitanja osoba koje su nestale uslijed oružanih sukoba, zlouporaba ljudskih prava, nesreća, organiziranog kriminala i drugih uzroka. Kao jedina međunarodna organizacija koja je isključivo posvećena ovom pitanju, ICMP se aktivno angažira na razvoju institucija i kapaciteta civilnog društva, unaprjeđenju zakonodavstva, jačanju društvenog i političkog zagovaranja, te razvoju i pružanju tehničke i stručne pomoći u pronalaženju i identifikaciji nestalih osoba.

Pisane vijesti