Ekshumacija posmrtnih ostataka žrtava Drugog svjetskog rata u Gospiću

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2023/ekshumacija_Gospic/IMG-20230922-WA0011.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U protekle dvije godine u Gospiću su ekshumirana najmanje 153 posmrtna ostatka iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Ministarstvo hrvatskih branitelja je 20. rujna 2023. započelo posljednju fazu probnih iskapanja i ekshumacije posmrtnih ostataka na predjelu ispred groblja sv. Marije Magdalene u Gospiću.
 
Terenske aktivnosti provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i naloga Županijskog suda u Karlovcu.
 
U prve dvije faze istraživanja provedene tijekom 2021. i 2022. godine pregledano je 835 m² te su do sada ukupno ekshumirana najmanje 153 posmrtna ostatka.
 
Prethodno je provedeno opsežno istraživanje lokacije provođenjem terenskih izvida i snimanja lokacije iz zraka te probnim iskapanjima na više izglednih mjesta - uz ogradu groblja, s istočne strane ceste i unutar igrališta, čime su potvrđeni nalazi ljudskih posmrtnih ostataka, a u ovoj fazi bila je potrebna i priprema lokaliteta u vidu podizanja asfaltnog sloja dijela ceste.
 
O rezultatima terenskih istraživanja, u kojima uz Ministarstvo hrvatskih branitelja sudjeluju i druge nadležne institucije te Grad Gospić i Ličko-senjska županija, kao i ekshumacije koja je u tijeku, javnost će biti pravodobno obaviještena.
 
Uz potragu za osobama nestalim u Domovinskom ratu, koje je prioritet ove Vlade i Ministarstva hrvatskih branitelja, intenzivno se provode aktivnosti i u istraživanju grobišta žrtava iz Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
 
U mandatu ove Vlade istražena je 81 lokacija grobišta Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, pri čemu su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 1943 osobe. U suradnji s jedinicama lokalne samouprave i Gradom Zagrebom organizirana su 22 pokopa posmrtnih ostataka, a u Gospiću je 2021. godine organiziran pokop 102 žrtve Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Foto: MHB

Pisane vijesti