Dani sjećanja u Petrinji

  • Slika /MHB MEDVED/9 rujan/Petrinja/petrinja10a.jpg
  • Slika
  • Slika

Svetom misom za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje te civilne žrtve Domovinskog rata služenom u crkvi sv. Lovre, započelo je u Petrinji obilježavanje Dana sjećanja 1991.-2017. 

U Koloni sjećanja hrvatski branitelji, obitelji žrtava, brojni građani Petrinje, gosti, predstavnici vojske i policije, udruga proizašlih iz Domovinskog rata, lokalne i regionalne vlasti te visoki uzvanici, krenuli su petrinjskim ulicama prema spomeniku pukovniku Predragu Matanoviću i suborcima gdje je održana komemoracija.

Polaganjem cvijeća i paljenjem svijeća podno spomenika, brojna izaslanstva odala su počast svim stradalim žrtvama, čija su imena tom prigodom pročitana.

Domaćini, gosti i visoki uzvanici, na čelu sa izaslanikom predsjednice Republike Hrvatske i njenim savjetnikom Antom Deurom te izaslanicom predsjednika Vlade Republike Hrvatske i državnom tajnicom u Ministarstvu hrvatskih branitelja i Nevenkom Benić, uputili su se prema Hrvatskom Domu.

U svom prigodnom obraćanju, izaslanica predsjednika hrvatske Vlade Nevenka Benić prisjetila se krvavog 16. rujna 1991. godine kada je 17 hrvatskih branitelja bez milosti streljano na mjestu zarobljavanja, kao i činjenice da je Petrinja, nakon Vukovara, pretrpjela najveća razaranja u Domovinskom ratu. „Neprijatelj je nemilosrdno i u rušilačkim pohodima želio uništiti hrvatski identitet, našu kulturu, tradiciju i naša ognjišta, razarajući sve što mu se našlo na putu. Nametnuti nam rat uzrokovao je teške traume hrvatskih građana, odnio mnogo nevinih civilnih žrtava, razorio mnoge obitelji“, istaknula je i dodala kako nas nedužne žrtve i njihove obitelji koje su pretrpjele nenadoknadive gubitke trajno zadužuju na očuvanje i širenje istine o Domovinskom ratu. „Neka nam to bude zalog za bolju budućnost naših naraštaja, a Petrinju kao Grad heroj, kao ranjeni grad, želimo napraviti zlatnom i prosperitetnom, Gradom u koji će se ljudi vraćati i stvarati nova jutra na dobrobit sviju nas“, poručila je.

Nakon Petrinje, državna tajnica Nevenka Benić uputila se kao izaslanica ministra hrvatskih branitelja u Šašinu Gredu gdje je, povodom obilježavanja pogibije dozapovjednika 57. SAMB-a Marijana Celjaka položila vijenac i zapalila svijeću podno Spomen obilježja hrvatskim braniteljima.

Foto: Braniteljski-forum

Pisane vijesti