Obilježen Dan međimurskih branitelja i obljetnica oslobođenja Međimurja

  • Slika /MHB MEDVED/9 rujan/Međimurje Dan oslobođenja i HB/1.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Obilježavanje 26. obljetnice oslobođenja Međimurja 1991. godine i Dana međimurskih branitelja započelo je u nedjelju, 17. rujna 2017. godine, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća podno spomen-obilježja poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima u Domovinskom ratu na Perivoju Zrinskih te kod zida međimurskim braniteljima na Trgu Republike.

Obilježavanje je nastavljeno svetom misom koju je u župnoj crkvi svetog Nikole biskupa predvodio gvardijan Franjevačkog samostana u Čakovcu, fra Željko Železnjak.

U dvorani Katoličkog doma upriličena je Svečana akademija. Ministar hrvatskih branitelja i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske Tomo Medved prisjetio se svih hrvatskih branitelja koji su položili svoje živote za Hrvatsku istaknuvši kako zbog njih, njihove djece, ali i svih nas uvijek i iznova moramo govoriti istinu o pravednom, legitimnom i obrambenom Domovinskom ratu. „Svojom spremnošću i odlučnošću pokazali smo neprijatelju da je Hrvatska zemlja za koju smo spremni svi položiti svoje živote. Mi smo pobjednici u Domovinskom ratu, ali isto tako s pravom možemo kazati da mnogim zbivanjima nismo zadovoljni i stoga, kao vaš ministar, izražavam zahvalnost svima vama na potpori koju iskazujete u našem svakodnevnom radu. Dakako, odgovornost u svim postupanjima i procesima je na meni kao ministru, na Ministarstvu hrvatskih branitelja i Vladi Republike Hrvatske“, kazao je ministar. Dodao je kako je upravo radi pravne i egzistencijalne nesigurnosti hrvatskih branitelja, koja je posljedica disperzije njihovih statusnih, materijalnih i pravnih pitanja u niz različitih zakona, resorno ministarstvo, uz potporu Vlade RH, izradilo prijeko potreban prijedlog novog Zakona.

Svečanu akademiju upotpunile su izvedbe domoljubnih i međimurskih pjesama te poezija branitelja Ivice Procaja koju je interpretirala kći međimurskog branitelja Ana Krčelić.

Uz članove braniteljskih obitelji i ministra hrvatskih branitelja, obilježavanju ovog za Međimursku županiju značajnog dana nazočili su i general Miljenko Filipović kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske te župan Međimurske županije Matija Posavec, saborski zastupnici, predstavnici lokalne i regionalne vlasti, zapovjednici postrojbi teritorijalne obrane, policije i odreda narodne zaštite, članovi udruga proizašlih iz Domovinskog rata te Zrinske garde koji su dali poseban obol u mimohodu i tijekom polaganja vijenaca.

Foto: Međimurska županija

Pisane vijesti