Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje

  • Slika /Dokumenti 2022/2022-11-18-vukovar-toranj-870x600.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

“Neka nam svima žrtva Vukovara i Škabrnje bude usmjerenje da nastavimo predano raditi za našu Hrvatsku, nikada ne zaboravljajući kako smo teško izborili svoju samostalnost i neovisnost”, poručio je ministar Medved

U prigodi Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sudjelovao je 18. studenoga 2022. u komemorativnom programu pod nazivom "Vukovar – mjesto posebnog pijeteta", a državni tajnik Špiro Janović tim je povodom bio u Škabrnji.

Izaslanstvo Vlade u Vukovaru predvodio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je tom prigodom izjavio: ''Vukovar je temelj hrvatske slobode, demokracije i samostalnosti. Drago mi je da smo danas ovdje s brojnim Hrvatima iz Hrvatske i inozemstva, koji su došli odati počast Gradu Heroju, Gradu Vukovaru”.

Istaknuo je da je ovo prva godina da u Vukovaru nema dr. Vesne Bosanac,  po kojoj je obližnja ulica dobila ime, dok je vukovarska memorijalna bolnica dobila ime dr. Juraja Njavre. ''Njihova imena, ali i imena brojnih hrvatskih branitelja i svih žrtava Vukovara, vječno su upisana u povijest Hrvatske, u temelje naše domovine i naše slobode.”

Ustrajan rad Vlade na pronalasku nestalih osoba

Govoreći o pitanju nestalih osoba, premijer je rekao da Vlada kontinuirano radi na pronalasku svih nestalih iz Domovinskoga rata te da su u proteklih šest godina ostvareni značajni rezultati.

''Pronađeni su posmrtni ostaci mnogih nestalih, a isto tako su i mnogi identificirani. Taj proces će se nastaviti zbog poštovanja prema njima i njihovim obiteljima'', kazao je Plenković, zahvalivši pritom ministru Medvedu i svima uključenima u taj proces na ogromnim naporima koji su uloženi.

''Kako bi se otkrila mjesta gdje se nestali nalaze, bitno je imati suradnju onih koji o tome znaju više nego mi. A oni nisu u Hrvatskoj, nego su u Beogradu. Mi ćemo nastaviti inzistirati na pouzdanim podacima koji će zaista biti dodana vrijednost, a ne neke manje informacije kao što je bilo u prošlosti'', rekao je premijer.

Nakon sudjelovanja u Koloni sjećanja, polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća na Memorijalnom groblju žrtava iz Domovinskog rata izaslanstva su odala počast svim hrvatskim braniteljima i civilima poginulim, ubijenim i nestalim u velikosrpskoj agresiji na Vukovar 1991. godine.

Počast žrtvama Vukovara odali su predstavnici branitelja Vukovara predvođeni posljednjim zapovjednikom obrane grada Brankom Borkovićem, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno predsjednikom Gordanom Jandrokovićem, izaslanstvo Vlade predvođeno predsjednikom Andrejem Plenkovićem te izaslanstvo Vukovarsko-srijemske županije i Grada Vukovara.

Molitvu za žrtve iz Domovinskog rata predvodio je mons. Đuro Hranić, đakovačko-osječki nadbiskup i metropolit, a misno slavlje za sve žrtve Domovinskog rata mons. Zdenko Križić, gospićko–senjski biskup.
U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata u Vukovaru najviša državna izaslanstva odala su počast i kod spomen-obilježja na mjestu masovne grobnice na Ovčari.

Dan ranije ministar Medved sudjelovao je i u programu u krugu Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru, gdje je zapalio svijeću kod biste dr. Njavre i kod središnjeg spomen-obilježja, a potom i na Kukuruznom putu.

“U ove dane kada se prisjećamo svih žrtava iz Domovinskog rata, a na poseban način žrtve Vukovara i Škabrnje, naše misli i molitve usmjerene su na naše poginule i nestale i njihove obitelji. I danas smo ovdje kako bi se ponizno i u tišini poklonili našim žrtvama”, kazao je Medved.

“Neka nam svima žrtva Vukovara i Škabrnje bude usmjerenje da nastavimo predano raditi za našu Hrvatsku, nikada ne zaboravljajući kako smo teško izborili svoju samostalnost i neovisnost”, poručio je tom prigodom te zahvalio svima koji čuvaju sjećanje na Domovinski rat, na naše poginule i nestale, zaključivši kako nema snažnije poruke od one koju su djeca zapisala u Knjizi dojmova u Memorijalnom centru Domovinskog rata Vukovar: “Od smrti vas nismo mogli spasiti, ali od zaborava ćemo vas sačuvati!”

Foto: MORH/ F. Klen

Pisane vijesti