U Vukovaru otkriveno spomen-obilježje Kati Šoljić i sinovima

  • Slika /Dokumenti 2022/HN20221117790225.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

"Ovo spomen-obilježje trajni je znamen golemog stradanja Vukovara i hrvatskog naroda u Domovinskom ratu te ujedno simbol žrtve svih hrvatski majki čiji su sinovi dali život za našu slobodu i neovisnost", kazao je ministar Medved

U sklopu obilježavanja Dana sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, u Vukovaru je 17. studenoga 2022. otkriveno spomen-obilježje Kati Šoljić i sinovima poginulim u Bitki za Vukovar, a svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved zajedno s visokim državnim dužnosnicima i predstavnicima braniteljsko-stradalničkih udruga.

„Ovo spomen-obilježje Kati Šoljić i njenim sinovima trajni je znamen golemog stradanja Vukovara i hrvatskog naroda u Domovinskom ratu te ujedno simbol žrtve svih hrvatskih majki čiji su sinovi dali život za našu slobodu i neovisnost“, kazao je tom prigodom.

Među majkama koje su još od ratne 1991. tražile svoje nestale sinove bila je i Kata Šoljić, koja je nakon Drugog svjetskog rata izgubila četiri brata, a u Domovinskom ratu četiri sina - Niku, Miju, Ivu i Matu.

„Unatoč toj teškoj sudbini, nikada nije klonula duhom. Bila je uzor i utjeha majkama koje su tražile i još uvijek traže svoje sinove, makar njihove posmrtne ostatke kako bi ih dostojno sahranile i imale mjesto na kojem će im zapaliti svijeću“, kazao je ministar Medved te dodao kako su „te majke naša najveća snaga i poticaj u traganju za našim nestalima, tom najtežem neriješenom pitanju iz DR koje smo od prvog dana mandata postavili kao prioritet i zakonom odredili kao trajnu zadaću hrvatske države, dok se ne pronađu svi naši nestali“.

Spomen-obilježje, čiju su izgradnju inicirali Udruga veterana 4. gbr i Udruga branitelja „Oluja“ Podstrana, otkrili su članovi obitelji Šoljić s hrvatskim braniteljima.


Foto: HINA/MORH/ F. Klen

Pisane vijesti