21. obljetnica međunarodnog priznanja Hrvatske

Ministar branitelja, gospodin Predrag Matić želi svim građankama i građanima Republike Hrvatske čestitati 21. obljetnicu međunarodnog priznanja Hrvatske.

Prva država koja je priznala Hrvatsku bio je Island koji je to učinio 19. prosinca 1991. Isti dan je Hrvatsku priznala i Njemačka, ali je ona donijela odluku da priznanje stupa na snagu 15. siječnja, zajedno s priznanjima ostalih članica EU. Vatikan je Hrvatsku priznao 13. siječnja.

Petnaestog siječnja, nakon što je EU priznala Hrvatsku, slijedila su priznanja Velike Britanije, Danske, Malte, Austrije, Švicarske, Nizozemske, Mađarske, Norveške, Bugarske, Poljske, Italije, Kanade, Francuske, Španjolske, Portugala, Irske, Luksemburga i Grčke. Dan poslije to su učinili i Argentina, Australija, Češka, Čile, Lihtenštajn, Novi Zeland, Slovačka, Švedska i Urugvaj.

S ponosom se, stoga, sjećamo 15. siječnja 1992. godine, dana kada se Republika Hrvatska kao samostalna i suverena država uključila u europski politički, društveni i kulturni život. S 15. siječnjem 1992. godine Republika Hrvatska je započela i svoj put punopravnog uključenja u Europsku Uniju.

Ovom prilikom se, također, zahvaljujemo svim našim europskim partnerima koji su nam pomogli na našem putu slobode i samostalnosti.
 

Pisane vijesti