Izjava Predraga Matića povodom donošenja naloga o provođenju istrage protiv pomoćnika ministra branitelja

Slika /Arhiva/slike/Picture 001.jpg

Ministar branitelja Predrag Matić dao je izjavu za medije u povodu naloga o provođenju istrage protiv pomoćnika ministra branitelja. U nastavku članka pročitajte u cijelosti izjavu ministra Matića.

Želio bih naglasiti kako je u ovu složenu i dugotrajnu istragu Državnog odvjetništva, odnosno USKOK-a Ministarstvo branitelja bilo aktivno uključeno i da smo tijesno surađivali s tijelima progona.

Dame i gospodo, malo je zločina gnjusnijih i perfidnijih od zlouporabe i profiterstva na štetu hrvatskih branitelja i posebno ratnih vojnih invalida, a upravo smo takve zločine, izgleda, otkrili u ministarstvu. Je li riječ o pojedinačnom incidentu ili višegodišnjem kriminalu prepustimo istrazi, ali želim u ime Vlade na načelnoj razini najoštrije osuditi svako nečasno ponašanje, a osobito koruptivno. Posebno je sramotno ako je riječ o zlouporabama na području zbrinjavanja hrvatskih branitelja.

Ne želeći unaprijed osuditi nikoga, ipak - budući je riječ o dužnosniku ministarstva imenovanom na moj prijedlog - imam potrebu reći da sam odlučan da se sve sumnje istraže do zadnjeg detalja i da svi za koje se opravdano sumnja da su sudjelovali u tome budu izvedeni pred lice pravde. Nebitno tko su i što su.

Objava Registra hrvatskih branitelja bila je prvi korak ove Vlade i Ministarstva branitelja prema transparentnijoj politici kada su u pitanju hrvatski branitelji iz Domovinskog rata i koju su pozdravili gotovo svi hrvatski branitelji, ali i građani Republike Hrvatske.

Ova akcija USKOKa i policije poklapa se s našim snažnim opredjeljenjem da se raščisti i razdvoji ono sveto, a to je za nas Domovinski rat, od svega nečasnog što se nažalost događalo i u ratu, ali i nakon njega. Da se, kako to narod u Slavoniji lijepo kaže, razdvoji žito od kukolja.

U interesu istrage, ne očekujte od mene nikakve druge detalje već vas upućujem na USKOK za sve informacije vezane za istragu.

Pisane vijesti