Ministarstvo branitelja RH i UNDP potpisali sporazum o suradnji

Slika /Arhiva/slike/DSC_0043.JPG

Ministarstvo branitelja RH i Program Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) su u ponedjeljak, 21. siječnja, u 13:30 sati u hotelu Esplanade u Zagrebu, potpisali sporazum o suradnji.

Ovim su sporazumom UNDP i Ministarstvo branitelja započeli suradnju na rješavanju pitanja pravne zaštite žrtava seksualnog nasilja u Domovinskom ratu te ostvarivanja njihovih prava kroz Zakon o žrtvama seksualnog nasilja u ratu koji izrađuje Ministarstvo branitelja.

Potpisivanju sporazuma prisustvovala je administratorica UNDP-a, bivša premijerka Novog Zelanda, gospođa Helen Clark, a sporazum su potpisali stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, gospođa Louisa Vinton, ministar branitelja, gospodin Predrag Matić, predsjednica udruge Žene u Domovinskom ratu, gospođa Marija Slišković te švicarski veleposlanik u Hrvatskoj, gospodin Denis Knobel. Vrijednost prve faze projekta iznosi 175.000,00 dolara.

''Ovaj Zakon je, dakle, izraz političke volje te moralne i društvene odgovornosti da se svi počinitelji seksualnog zlostavljanja kazne te da se svim zlostavljanim osobama pruži sva potrebna pomoć i podrška kako bi se dostojanstveno i slobodno uključile u društveni život.'', rekao je ministar Matić.

Govoreći o nasilju prema ženama, administartorica UNDP-a, gospođa Clark je naglasila kako "za Ujedinjene narode, za UNDP, danas ne postoji veći izazov od uklanjanja svakog nasilja prema ženama, a posebno njegovog najgoreg oblika, seksualnog nasilja u ratu."

Stalna predstavnica UNDP-a u Hrvatskoj, gospođa Louisa Vinton je govorila o pravdi koja kasni, ali je ipak dostižna: "Pravda koja kasno stiže nije pravda. Projektnim sporazumom koji danas potpisujemo kujemo partnerstvo koje je predano cilju da se to ispravi."

Švicarski veleposlanik Denis Konobel istaknuo je kako je Švicarska počašćena i ponosna što može pružiti podršku ovako važnom projektu kao što je ovaj Ministarstva branitelja, UNDP-a te udruge Žene u Domovinskom ratu.

Gospođa Marija Slišković iz udruge Žene u Domovinskom ratu naglasila je kako je s ovim Zakonom stvorena "nada, nada da žene više nisu same, da se govori o pravima žrtve i o nužnosti kažnjavanja zločinaca."

Pisane vijesti