10. Izborni sabor Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja

Slika /MHB MEDVED/10. izborni sabor Saveza UONHB.jpg

U ponedjeljak, 26. lipnja 2017. godine, u okviru tradicionalnih susreta članova obitelji nestalih hrvatskih branitelja, održan je 10. Izborni sabor Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i aktualni sat posvećen 20. obljetnici djelovanja Saveza i pitanju nestalih osoba.

Na 10. Izbornom saboru Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, u ime Ministarstva hrvatskih branitelja sudjelovao je izaslanik ministra i njegov pomoćnik nadležan za Upravu za zatočene i nestale Stjepan Sučić. U svome obraćanju okupljenim članovima obitelji nestalih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja, izvijestio je o stanju nestalih osoba u Republici Hrvatskoj, s posebnim osvrtom na aktivnosti poduzete od travnja 2016. godine od kada je na čelu Uprave za zatočene i nestale. Informirao je skup o ključnim preprekama i izazovima u procesu traženja nestalih osoba kao i o mjerama poduzetim radi njihovog prevladavanja. U tom smislu, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja okupljene je upoznao i s novom, najsuvremenijom metodologijom koja se primjenjuje u istraživanjima mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica.

Ističući kako je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja ustrojen kako bi se osnažilo djelovanje udruga posvećenih traženju nestalih osoba, predstavnici Saveza govorili su o najznačajnijim aktivnostima poduzetim u svome 20-godišnjem djelovanju. U svojim raspravama, kojima je zajednički govor o težini tragedija obitelji nestalih koje 26.-u godinu nemaju saznanja o sudbini svojih najbližih, članovi obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja istaknuli su potrebu za ubrzanjem procesa rješavanja pitanja nestalih osoba. I ovom prigodom upućen je poziv svima koji imaju saznanja o nestalim osobama i mjestima masovnih i pojedinačnih grobnica da ih s punim povjerenjem podijele s Upravom za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja.

Uz predstavnika mjerodavnog Ministarstva hrvatskih branitelja, na 10. Izbornom saboru Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja sudjelovali su predstavnici brojnih drugih udruga iz Domovinskoga rata, Hrvatskog Crvenoga križa, Hrvatskog žrtvoslovnog društva te predstavnici gradskih i županijskih vlasti. 10. Izborni sabor je protekao u ozračju punog razumijevanja položaja obitelji nestalih i potpore procesu traženja u kojem vodeću ulogu ima upravo Ministarstvo hrvatskih branitelja.

Pisane vijesti