Ministar Medved održao bilateralni sastanak s izaslanstvom Republike Kosovo

  • Slika /AM2017/DSC_0697 (Large).JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved sa svojim pomoćnicima Stjepanom Sučićem i Dinkom Tandarom,  održao je danas, 28. lipnja 2017. godine, sastanak s izaslanstvom Republike Kosovo na čelu s Faikom Faziluom, direktorom za veteranska pitanja u Vladi Republike Kosovo i savjetnikom premijera za veteranska pitanja i Hyisnijem Gucatijem, predsjednikom veterana OVK Kosova. Sastanku je nazočio i predsjednik Zajednice udruga hrvatskih dragovoljaca Domovinskog rata Tom Kačinari.
 

Direktor za veteranska pitanja u kosovskoj Vladi Faik Fazilu istaknuo je kako je njihov strateški cilj poboljšanje statusa veterana na Kosovu. Izrazio je velik interes za novim Nacrtom prijedloga Zakona o hrvatskim braniteljima kako bi dobre primjere uvrstili u svoj zakon o veteranima čija je izrada u planu.
Zahvalivši kosovskim dragovoljcima koji su branili Republiku Hrvatsku u Domovinskom ratu, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je kako su upravo branitelji najsnažnija spona koja veže dvije države. Pojasnio je kako je za zakon najvažnije da bude provediv u praksi, a proračunski dostupan.  „Najvažnije je od svega je analitički pristupiti situaciji kako bi se mogle iznaći dobre mjere. Iznimno je važna i suradnja sa svim područjima struke te osmišljavanje modela koji će se međusobno podupirati“, dodao je, obrazloživši pojedine mjere Nacrta prijedloga novog Zakona.
Složivši se kako je razmjena iskustava dobar temelj za početak izrade novog zakona, ministar Medved poručio je kako Ministarstvo hrvatskih branitelja kosovskim kolegama stoji na raspolaganju za pomoć oko svake mjere jednom kad krenu u izradu svog zakona.
Bilateralni sastanak, održan u sjedištu Ministarstva hrvatskih branitelja, dvije su strane iskoristile i za razgovor o nestalim osobama, ali i za načelni dogovor o izradi sporazuma između dviju zemalja po tom pitanju.
 

Pisane vijesti