Zbrinjavanje posmrtnih ostataka 214 osoba: "Svaka žrtva zaslužuje svoje posljednje počivalište"

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0034.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U organizaciji Uprave za zatočene i nestale Ministarstva branitelja i Grada Dubrovnika, u Dubrovniku su danas, na Gradskom groblju Boninovo - domobranski dio, zbrinuti posmrtni ostaci 214 osoba ekshumiranih iz masovne grobnice na otoku Jakljanu.

Nakon blagoslova i molitve koju je predvodio biskup dubrovački, msgr. Mate Uzinić, položeni su vijenci i upaljene svijeće na zajedničkoj grobnici 214 ekshumiranih osoba. Vijence su položili i svijeću upalili izaslanstvo Ministarstva branitelja predvođeno ministrom, gosp. Predragom Matićem, zatim izaslanik veleposlanika Savezne Republike Njemačke, njemački vojni ataše u RH, gosp. Jörg Rauber, župan Dubrovačko-neretvanske županije, gosp. Nikola Dobroslavić, izaslanstvo Grada Dubrovnika predvođeno zamjenicima gradonačelnika, gđom. Tatjanom Šimac Bonačić i gosp. Nikom Šaljom te zajedničko izaslanstvo udruga predvođeno predsjednikom dubrovačke Udruge "Hrvatski domobran", gosp. Željkom Kulišićem.

Danas zbrinuti posmrtni ostaci ekshumirani su iz masovne grobnice na otoku Jakljanu čije je iskopavanje počelo 19. veljače ove godine, a već narednog dana su pronađeni prvi ostaci. Pravni temelj na osnovu kojeg je bilo moguće pristupiti iskopavanju nedavno je doneseni Zakon o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, dok je samo istraživanje i iskopavanje na otoku provela Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja uz suradnju sa Županijskim državnim odvjetništvom u Dubrovniku.

Iako su prve informacije govorile da su na Jakljanu pokopani ostaci 102 pripadnika hrvatske i njemačke vojske, ekshumacijom je utvrđeno kako je u grobnici pokopano 214 osoba, a najnoviji prikupljeni podaci ukazuju da se radi o pripadnicima njemačke vojske.

U narednom periodu Ministarstvo će na groblju postaviti natpis koji će sadržavati podatke o broju i okolnostima stradavanja žrtava, a u dogovoru s lokalnim vjerskim institucijama na groblje se može postaviti i vjersko obilježje.

Ukoliko daljnja istraživanja potvrde da su ekshumirane osobe pripadnici njemačke vojske, Ministarstvo, na zahtjev Savezne Republike Njemačke, može odobriti prijenos posmrtnih ostataka u matičnu državu ili premještaj na neko drugo odgovarajuće mjesto.

U svom obraćanju danas, ministar Matić je naglasio kako je njegovo opredjeljenje, ali i opredjeljenje ove Vlade da svaka žrtva neovisno o bilo kojoj ideologiji ili političkoj opciji, zaslužuje svoje posljednje počivalište. Izaslanik njemačkog veleposlanika u RH, gosp. Jörg Rauber, rekao je: "Moramo učiti iz ove tragedije i preuzeti odgovornost za budućnost. Zahvaljujem Vladi RH na dostojnom sahranjivanju njemačkih vojnika."

Pisane vijesti