Završetak provedbe projekta Jačanje kapaciteta stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu skrb za branitelje i stradalnike Domovinskog rata - Faza 1

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/Ilustracija zastave 2.jpg

Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvaljuje svim sudionicima projektnih aktivnosti te se nadamo kako ćemo kvalitetnu suradnju ostvarenu u ovom projektu nastaviti i u budućnosti

Ministarstvo hrvatskih branitelja 15. srpnja 2020. godine završilo je provedbu projekta Jačanje kapaciteta stručnjaka koji pružaju psihosocijalnu skrb za branitelje i stradalnike Domovinskog rata -  Faza 1, sufinanciranog sredstvima Europskog socijalnog fonda. Ciljane skupine projekta bili su stručnjaci koji pružaju psihosocijalnu skrb hrvatskim braniteljima i stradalnicima iz Domovinskog rata u centrima za psihosocijalnu pomoć, udrugama iz Domovinskog rata i zadrugama hrvatskih branitelja.

Provedba je započela u svibnju 2018. godine održavanjem trodnevnog informativno-edukativnog simpozija na kojem je sudjelovalo više od 240 sudionika. Kroz prezentacije i panel rasprave sudionici simpozija upoznati su sa svim aktualnim informacijama iz ključnih područja pružanja skrbi hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, poput primjene Zakona o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji, mogućnosti za povlačenje sredstava iz EU fondova za hrvatske branitelje i stradalnike iz Domovinskog rata, dostupnih mogućnosti plasmana i promocije proizvoda zadruga hrvatskih branitelja i OPG-ova te jačanja kapaciteta za pružanje psihosocijalne skrbi hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

Najopsežniju projektnu aktivnost predstavljale su specijalističke edukacije za osobe iz ciljane skupine o radu s hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata, koje su se održavale od 21. veljače do 10. kolovoza 2019. godine. Sukladno provedenom postupku javne nabave, edukacije su proveli stručnjaci Kliničkog bolničkog centra Zagreb. Održano je ukupno 49 grupa trodnevnih predavanja, unutar 14 različitih tema predavanja, a koje su grupirane u četiri osnovne cjeline - komunikacija s braniteljsko-stradalničkom populacijom iz Domovinskog rata, rad s teškim i traumatiziranim korisnicima, psihološko savjetovanje te korisne metode rada s korisnicima. Na edukacijama je sudjelovalo 129 osoba iz ciljane skupine koje su proširile postojeća i stekle nova znanja u području rada s hrvatskim braniteljima i stradalnicima Domovinskog rata.

Odabrani polaznici edukacija sudjelovali su i u projektnoj aktivnosti – studijskom putovanju u Državu Izrael. Putovanje je održano od 14. do 20. prosinca 2019. godine te se delegacija sastojala od ukupno 16 članova. Studijsko putovanje provedeno je u suradnji s Ministarstvom obrane Države Izrael te je obuhvatilo posjet najznačajnijim memorijalnim lokacijama koje odaju počast poginulim izraelskim vojnicima, kao i sastanke s predstavnicima institucija koje skrbe za veterane i članove njihovih obitelji. S obzirom na to da zbog specifičnih povijesnih i geopolitičkih okolnosti Država Izrael posjeduje nemjerljivo iskustvo u području rada s veteranima i članovima njihovih obitelji, studijsko putovanje omogućilo je polaznicima proširivanje postojećih i stjecanje novih znanja i vještina koja se koriste u pružanju skrbi hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji.

Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvaljuje svim sudionicima projektnih aktivnosti te se nadamo kako ćemo kvalitetnu suradnju ostvarenu u ovom projektu nastaviti i u budućnosti.




Pisane vijesti