Terenska istraživanja na području općine Žumberak

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/Bager 2.JPG

U planu je provođenje terenskog istraživanja s ciljem utočnjavanja mikrolokacije moguće jame Jazovka 2 za koju su prikupljena saznanja nadležnih međuresornih službi

Nakon završenih terenskih istraživanja na području Maceljske gore, od ponedjeljka 13. srpnja 2020. Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja nastavlja s terenskim, odnosno speleološkim istraživanjem i ekshumacijom posmrtnih ostataka iz jame Jazovka na području općine Žumberak.

Paralelno sa ekshumacijom u planu je provođenje terenskog istraživanja s ciljem utočnjavanja mikrolokacije moguće jame Jazovka 2 za koju su prikupljena saznanja nadležnih međuresornih službi.

Terenski izvid na području općine Žumberak, Ministarstvo hrvatskih branitelja zajedno sa Ministarstvom unutarnjih poslova provelo je tijekom rujna 2019. godine.

Nastavno na početak istraživanja, 26. lipnja 2020. pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić održao je sastanak s načelnicima općine Žumberak i Krašić te upraviteljem župe u Krašiću te ih upoznao s aktivnostima koje slijede.

Sve aktivnosti provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja te s obzirom na trenutnu  epidemiološku situaciju, poštujući upute Nacionalnog stožera.

Po završetku aktivnosti javnost ćemo upoznati s rezultatima istraživanja.

Pisane vijesti