Završene terenske aktivnosti u Dubrovačko-neretvanskoj županiji

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2018/10 Listopad/D-N županija/20181017_140100.jpg
  • Slika

Probnim iskapanjima na području općine Orebić nisu pronađeni posmrtni ostaci. U petak 19. listopada započelo se s terenskim aktivnostima na području općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja u suradnji s drugim nadležnim institucijama, u razdoblju od 16. do 18. listopada 2018. godine, koordinirala je i provela postupak terenskog istraživanja i probnog iskapanja na području općine Orebić na poluotoku Pelješcu.
 
Prema prikupljenim saznanjima nadležnih međuresornih službi uključenih u proces istraživanja, probna iskapanja vršena su na širem dijelu ulice Šetalište kneza Domagoja, od kućnog broja 47 do 49 pri čemu nisu pronađeni čemu posmrtni ostaci fra Bernardina Sokola.
 
Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvaljuje svim nadležnim sudionicima uključenima u ovaj proces istraživanja, posebno općini Orebić i policijskoj postaji Ston koji su kroz kvalitetnu zajedničku suradnju na terenu dali svoj doprinos provođenju ovih složenih aktivnosti.
 
Nastavno na završene aktivnosti na području Dubrovačko-neretvanske županije, u petak 19. listopada 2018. godine, započele su ranije najavljene terenske aktivnosti na području općine Zagvozd u Splitsko-dalmatinskoj županji. Lokacija Groblje Jerkuša potvrđena je pronalaskom posmrtnih ostataka te se njena obrada nastavlja i tijekom ovog tjedna.

Terenske aktivnosti provode se temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, a o rezultatima će, po njihovom dovršetku, Ministarstvo obavijestiti javnost.

Pisane vijesti