Završena druga faza terenskih istraživanja u Savskoj u Zagrebu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Kolovoz/UZZN - Savska/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U probnim iskapanjima na lokaciji "Savska 77" u Gradu Zagrebu, koje je Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo između 1. srpnja i 7. kolovoza 2019. godine, posmrtni ostaci nisu pronađeni

Od 1. srpnja do 7. kolovoza 2019. godine Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja provela je probna iskapanja na lokaciji „Savska 77“ u Gradu Zagrebu. Terenske aktivnosti nastavak su u ljeto 2018. godine započetih terenskih istraživanja na predmetnoj lokaciji. Obzirom na opsežnost i složenost obrade velike površine samog terena inicijalno je bilo predviđeno više faza rada.

Tijekom druge faze pregledano je ukupno 8.470 m², od toga 2.176 m² zahtjevnog asfaltnog terena starih i nekorištenih igrališta na južnom dijelu dvorišta pri čemu posmrtni ostaci nisu pronađeni. Također, tijekom aktivnosti proveden je i ciljani pregled terena georadarom i to na sjevernoj strani na dijelu gdje se nalazi školsko igralište koje je u uporabi.

Probna iskapanja tijekom prve i druge faze istraživanja provedena su na dijelovima za kojeg su, kroz zajedničku suradnju nadležnih međuresornih službi, prikupljena saznanja neposrednih i posrednih svjedoka ukazivala na sumnju u mogućnost postojanja jama sa posmrtnim ostacima žrtava.

Podsjećamo kako je prva faza terenskog istraživanja, probnog iskapanja i ekshumacije provedena u razdoblju od 16. do 27. srpnja 2018. godine, pri čemu su iz dvije masovne i jedne pojedinačne grobnice ekshumirani posmrtni ostaci najmanje 25 osoba.

Zaključno, u dvije faze rada, probnim iskapanjem pregledano je ukupno 11.271 m², od toga 2.666 m² asfaltnog dijela terena, pri čemu su pronađene dvije masovne i jedna pojedinačna grobnica s posmrtnim ostacima najmanje 25 osoba.

Obzirom na provedeno opsežno terensko istraživanje, Ministarstvo hrvatskih branitelja okreće se daljnjem tijeku u postupanju, a to je stručna obrada ekshumiranih posmrtnih ostataka na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu te njihova priprema za dostojno i trajno zbrinjavanje.

Odluka o provođenju DNK analize biti će donesena po završetku obrade posmrtnih ostataka kada budu poznati i analizirani svi bitni parametri istraživanja koji su nužan uvjet za donošenje prijedloga daljnjeg postupanja.
Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvaljuje svim nadležnim sudionicima uključenim u ovaj proces istraživanja, posebno nadležnoj VIII. policijskoj postaji PU Zagrebačke te obrazovnim ustanovama u čijem krugu je provođeno terensko istraživanje, a koji su kroz kvalitetnu zajedničku suradnju na terenu dali svoj doprinos uspješnom provođenju aktivnosti.

Podsjećamo kako je samo na području Grada Zagreba tijekom 2018. godine Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, provođenjem terenskih istraživanja, ekshumirala posmrtne ostatke najmanje 430 osoba, žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Sve svoje aktivnosti Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja čije temeljno načelo odražava smisao postupanja Ministarstva, a to je provedba ekshumacije posmrtnih ostataka s ciljem njihovog dostojnog i trajnog zbrinjavanja.

Pisane vijesti