Započeli radovi na prvom veteranskom centru

Slika /slike/logo.jpg

Kako bismo osigurali napredak u pružanju pomoći braniteljsko-stradalničkoj populaciji, Ministarstvo branitelja je prošlogodišnjim izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji propisalo osnivanje veteranskih centara. U četvrtak, 6. studenog 2014. godine, započela je adaptacija Hotela “Lipa” - prvog veteranskog centra u Republici Hrvatskoj, a radovi bi trebali biti završeni do konca 2014. godine.

Ministarstvo branitelja je Hotela “Lipa” preuzelo od Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju banaka. Prva faza adaptacije Hotela “Lipa” bit će gotova do 7. prosinca 2014. godine.

Imajući na umu potrebe stanovnika s područja nedavno zahvaćenih poplavama, Ministarstvo branitelja će namještaj i opremu otkupljenu od Zdravstveno rekreacijskog centra Lipik d.d. u stečaju donirati Općini Gunja.

Budući da je grad Lipik područje direktno pogođeno ratnim zbivanjima te da se na spomenutom području nalazi velik broj hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata, ali i da je grad Lipik zbog svojih termalnih voda ranije prepoznat kao mjesto idealno za medicinsku rehabilitaciju, Ministarstvo branitelja odlučilo je prvi veteranski centar otvoriti upravo u gradu Lipiku.

Ministarstvo je u suradnji s Ekonomskim fakultetom u Splitu izradilo i studiju “Koncept veteranskih centara” koja je identificirala potencijalne korisnike, vrste usluga koje bi se pružale u centrima te potencijalne lokacije unutar jedinica lokalne samouprave.

Pokretanje prvog ovakvog centra u Republici Hrvatskoj predstavlja potpuno ispunjenje točke 13 Programa Vlade Republike Hrvatske za mandat 2011-2015, a koja se odnosi na hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji.


Pisane vijesti | Priopćenje | Zdravstvena skrb