Ekshumacija žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Slika /slike/concikeweb.jpg

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja je 28. i 29. listopada 2014. godine organizirala i koordinirala iskapanja i ekshumaciju posmrtnih ostataka mogućeg grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Ekshumacija je izvršena temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i prijave Ministarstva unutarnjih poslova od 20. listopada 2014. godine o pronalasku kosti ljudskog podrijetla prilikom čišćenja odvodnog kanala na lokaciji "Razvor" u Općini Kumrovec (Krapinsko–zagorska županija).

Preliminarnim nalazom utvrđeni su posmrtni ostaci pet žrtava. Radi daljnje obrade, posmrtni ostaci dostavit će se Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb.

Nakon uspješno provedene ekshumacije na lokaciji "Razvor", Uprava za zatočene i nestale 30. listopada 2014. godine nastavila je, temeljem ranije spomenutog Zakona i prijave Ministarstva unutarnjih poslova od 3. listopada 2014. godine o pronalasku kosti ljudskog podrijetla prilikom obavljanja arheoloških iskapanja djelatnika Gradskog muzeja Nova Gradiška, s ekshumacijom na grobištu Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na lokaciji "Rašaška – Bobare", 5 km sjeverno od Okučana u Brodsko-posavskoj županiji.



Pisane vijesti | Ekshumacija | Drugi svjetski rat