Voditelji područnih odjela na sastanku u Ministarstvu hrvatskih branitelja

  • Slika /dokumenti/Nikola/Fotografije - web/PO-naslovna.JPG
  • Slika
  • Slika

„Ponosan sam na sve vas i želim da i ubuduće nastavimo s ovakvim pristupom, da smo dostupni svima onima kojima je potrebna naša pomoć, uputa, savjet ili preporuka“, poručio je ministar Medved voditeljima područnih odjela

U Ministarstvu hrvatskih branitelja 20. listopada 2022. održan je redoviti sastanak s voditeljima područnih odjela Ministarstva koji djeluju u svim županijama i Gradu Zagrebu, a sastanku je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar Tomo Medved sa suradnicima.

Sukladno planu Ministarstva i smjernicama ministra, sastanak s voditeljima područnih odjela održava se dvaput godišnje kada se iznose analize proteklog razdoblja i planovi za naredno, s fokusom na ključne teme.

„Iza nas je jedna u nizu vrlo zahtjevnih godina u ovom izazovnom vremenu u kojem živimo. Naša misija i vizija je djelovati kao jedinstven tim, sva postignuća rezultat su našeg zajedničkog rada i volio bih da i nadalje budemo snažan tim koji može odgovoriti na sve izazove s kojima se suočavamo“, kazao je ministar Medved u uvodnom obraćanju voditeljima područnih odjela.

Istaknuo je da su, unatoč brojnim otegotnim okolnostima s kojima se nosimo, ostvareni svi važni ciljevi i zadržan smjer koji je definiran na početku mandata 2016. godine, kao i da se jasnoća prepoznavanja rizika i mogućih posljedica očitavala u svim smjernicama i mjerama Vlade, napomenuvši kako je u donošenju svih mjera Vlada prepoznavala i braniteljsko-stradalničku populaciju.

Izrazio je zadovoljstvo punom primjenom svih zakona izrađenih u posljednjih šest godina te je najavio izradu Zakona za osnivanje ustanova za smještaj braniteljsko-stradalničke populacije kao nužnost za naredno razdoblje.

Prisjetio se svih napora učinjenih u cilju zaštite i spašavanja života ljudi u pandemiji te svih posljedica koje su mogle proizaći iz koronakrize: „Danas s ove distance možemo vidjeti kroz što smo prošli i kako smo sve to iznijeli, trebamo iskazati zahvalu onima koji su se s tim uspješno nosili, ponajprije našim zdravstvenim djelatnicima, a u našem sustavu to ste vi i svi djelatnici Ministarstva.“

Napomenuo je kako s pojavom pandemije koronavirusa nisu nestali problemi s kojima se svakodnevno susreću hrvatski branitelji, napose ratni vojni invalidi i obitelji poginulih i nestalih, a uslijedila je i sanacija posljedica razornih potresa, ističući kako unatoč tome nije zanemaren nijedan segment vezan za braniteljsko-stradalničku populaciju, za što su uloženi ogromni ljudski napori i golema materijalna sredstva, te je zahvalio svima na doprinosu i u tom pogledu.

Osvrnuo se i na obilježavanje važnih obljetnica iz Domovinskog rata u otežanim okolnostima pandemije, istaknuvši kako nije zanemarena nijedna obljetnica unatoč mjerama koje su bile na snazi, a sada je i u tom pogledu bolja situacija te je pozvao sve voditelje područnih odjela da nazoče tim događanjima, ističući važnost dostupnosti te kvalitetnog informiranja i komuniciranja.

Posebno je istaknuo važnost dostupnosti djelatnika Ministarstva u svim krajevima Hrvatske, zbog čega su područni odjeli i razmješteni po svim županijama i u Gradu Zagrebu, a nerijetko rade i na terenu, maksimalno se prilagođavajući mogućnostima i potrebama korisnika, bilo da je riječ o zdravstvenim ili drugim problemima s kojima se suočavaju hrvatski branitelji i članovi njihovih obitelji.

„Ponosan sam na sve vas i želim da i ubuduće nastavimo s ovakvim pristupom, da smo dostupni svima onima kojima je potrebna naša pomoć, uputa, savjet ili preporuka. Važno je da toga budemo svjesni“, kazao je ministar Medved.

Osvrnuo se i na aktualnu agresiju Rusije na Ukrajinu: „Imamo rat u Europi i brutalnu agresiju, a Vlada RH se jasno odredila prema tome, počevši od zbrinjavanja izbjeglica, u čemu je Hrvatska pokazala veliko srce jer smo i sami to doživjeli.“

U nastavku sastanka o aktivnostima, programima i projektima te drugim važnim temama izlagali su djelatnici Ministarstva nadležni za određene cjeline te su upoznali voditelje područnih odjela sa svim aktualnostima u pogledu stambenog zbrinjavanja, provedbe projekta uspostave veteranskih centara, preventivnih sistematskih pregleda te psihološke i socijalne podrške za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata.

Bilo je riječi i o intenziviranju aktivnosti u skrbi za mentalno zdravlje hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji putem suradnje s udrugama, lokalnim institucijama, međuresorne suradnje i na području djelovanja u kriznim situacijama, a prezentirano je i znanstveno istraživanje na temu kvalitete skrbi prema članovima obitelji hrvatskih branitelja iz perspektive stručnih djelatnika. 

Na kraju je ministar Medved podsjetio da se danas obilježava obljetnica početka prosvjeda hrvatskih ratnih vojnih invalida i branitelja koji su proveli 555 dana ispred zatvorenih vrata resornog ministarstva.

„Danas je Ministarstvo hrvatskih branitelja partner udrugama iz Domovinskog rata i dostupni smo svim hrvatskim braniteljima i njihovim obiteljima gdje god živjeli, bilo kroz Ministarstvo ili područne odjele, u zajedništvu i suradnji nastojimo iznaći odgovarajuća rješenja“, poručio je voditeljima područnih odjela te ih pozvao da budu još proaktivniji u svom radu i djelovanju.

Pisane vijesti