Vlada RH usvojila prijedlog Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji

Slika /MHB MEDVED/8 kolovoz/Usvajanje zakona Knin/36368015335_ac4228ed87_h.jpg

Na 52. sjednici Vlade Republike Hrvatske održane u Kninu, u petak, 4. kolovoza 2017. godine, usvojen je prijedlog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved predstavio je nacrt prijedlog Zakon o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji na današnjoj sjednici Vlade u Kninu izrazivši svoje zadovoljstvo što se ovo predstavljanje odvija upravo u ovom kraljevskom gradu i to u dane proslave Dana pobjede i domovinske zahvalnosti te Dana hrvatskih branitelja.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković još je jednom zahvalio ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, njegovim suradnicima i svim drugim ministrima koji su u proteklih godinu i pol dana, u partnerskom duhu s predstavnicima braniteljskih udruga, radili na ovom Prijedlogu zakona. Složio se kako je vrlo simbolično što se ovaj Prijedlog zakona usvaja upravo u Kninu uoči Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja: „To je više od simbolike. To je rezultat našeg programa, ali i želje za pravičnim i cjelovitim zakonom koji će fiskalno održivo regulirati status branitelja i njihovih obitelji“, poručio je premijer. „Ovaj zakon na cjelovit, jednostavniji i jedinstven način regulirati status hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji“, naglasio je predsjednik Vlade i dodao da je usvajanje ovog prijedloga zakona važna politička poruka, ali i realizacija predizbornog obećanja, zahvalivši prethodnoj Vladi na doprinosu u njegovoj izradi. 

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved pojasnio je kako je Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji  izradi ovog Zakona pristupilo kako bi najzaslužnijima za obranu domovine pružilo sveobuhvatnu skrb prilagođenu njihovim potrebama. Napomenuo je kako su statusna i materijalna prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji bila disperzirana u niz zakona, što je stvaralo pravnu i egzistencijalnu nesigurnost, dodavši da je analiza stanja pokazala potrebu opsežnih promjena. „Jakim zakonskim uporištem, propisivanjem temeljnih vrijednosti na kojima je iznikla suvremena i samostalna Republika Hrvatska te obuhvaćanjem svih hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata u jedinstveni pravni okvir odaje se priznanje njihovoj žrtvi i osigurava zaštita digniteta Domovinskog rata i svih hrvatskih branitelja te stradalnika Domovinskog rata“, poručio je. Naglasio je da su po prvi puta u izradi zakona sudjelovali i hrvatski branitelji, kroz rad projektnih timova. Ministar financija Zdravko Marić nadovezao se kazavši kako su sredstva predviđena ovim Zakonom u skladu s usvojenim Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje 2018. - 2020.  

Mjere koje donosi ovaj Zakon su, između ostaloga, viši iznos naknade za nezaposlene hrvatske branitelje iz Domovinskog rata i članove njihovih obitelji u odnosu na opskrbninu, a iznosi ovise o duljini sudjelovanja u obrani Republike Hrvatske u borbenom sektoru. Viši je iznos i najniže mirovine, koji također ovisi o duljini sudjelovanja u obrani RH u borbenom sektoru.
Zakon predviđa donošenje Nacionalne strategije za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika iz Domovinskog rata.
Otvaranjem roka za priznavanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata i statusa HRVI iz Domovinskog rata po osnovi bolesti, omogućit će se ostvarivanje zasluženog statusa. 
Zakon jamči zaštitu stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane i članove njihovih obitelji. Snižava se dobna granica za odlazak u starosnu mirovinu, koja također ovisi o duljini sudjelovanje u obrani RH u borbenom sektoru, a pravo na obiteljsku mirovinu za bračne ili  izvanbračne drugove te djecu umrlih hrvatskih branitelja i HRVI stjecat će se pod povoljnijim uvjetima. 
Svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata omogućit će se sistematski pregled svake tri godine, a medicinska rehabilitacija svim onima koji imaju zdravstvene posljedice zbog sudjelovanja u obrani Republike Hrvatske.
Uvode se rokovi za stambeno zbrinjavanje po skupinama te se ono ubrzava u suradnji s tijelima državne uprave koja  upravljaju stanovima i kućama u vlasništvu Republike Hrvatske. 
Proširena su i detaljnije uređena prava na prednost pri zapošljavanju, a uvode se porezne olakšice za poslodavce koji zaposle djecu smrtno stradalih ili nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Također, omogućen je rad uz mirovinu. 
Potpora za obrazovanje, pravo na besplatne udžbenike i prednost pri smještaju u učeničke i studentske domove prošireni su na djecu hrvatskih branitelja sa 100 i više dana sudjelovanja u obrani Republike Hrvatske u borbenom sektoru. 
Evidencija hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata više neće biti javna, već će se koristiti samo u službene potrebe. 

Pisane vijesti