Usvojen Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i člano

Slika /Arhiva/slike/infograf12.jpg

Vlada Republike Hrvatske je na 63. sjednici jednoglasno usvojila Nacrt prijedloga Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o pravima hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji. Nakon današnje sjednice, Vlada RH će Nacrt Zakona uputiti u saborsku proceduru.

Nacrt predviđa da se svim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata koji se nalaze u službenim evidencijama MUP-a ili MORH-a omogući stjecanje statusa hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata. Svi mobilizirani hrvatski branitelji ili dragovoljci Domovinskog rata koji su pristupili obrani suvereniteta RH nakon nečasnog otpusta dobili bi ovim Zakonom status hrvatskog branitelja iz Domovinskog rata, za razdoblje nakon nečasnog opusta.

Također, Nacrt predviđa skrb za udovice umrlih HRVI 100% I. skupine. Udovicama bi se priznalo pravo na mirovinu po odredbama ZOMO-a, bez obzira na uzrok smrti, pod uvjetom da su navršile 40 godina života. Udovicama hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata omogućit će se i sklapanje nove bračne ili izvanbračne zajednice bez gubitka prava iz Zakona.

Hrvatski branitelji iz Domovinskog rata koji su smrtno stradali smatrat će se povijesno značajnim osobama.

Nacrt predviđa pravo prednosti pri zapošljavanju hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata te novčane sankcije za nepoštivanje ove odredbe u iznosu od 5.000, 00 do 15.000,00 kuna za odgovornu osobu, dok bi se ustanove kažnjavale novčanom kaznom od 10.000,00 do 300.000,00 kuna.

Dragovoljcima, pripadnicima borbenog sektora, koji su u obrani RH sudjelovali najmanje 2 godine ovim Zakonom omogućit će se ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje pod istim uvjetima kao i za HRVI s 20% oštećenja organizma, dok će se dragovoljcima, pripadnicima borbenog sektora, koji su u obrani RH sudjelovali 3 i više godina ovim Zakonom omogućiti ostvarivanje prava na stambeno zbrinjavanje pod istim uvjetima kao i za HRVI s 30% oštećenja organizma.

Ovim Nacrtom stvoreni su zakonski preduvjeti za objavu Registra hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata. Prije same objave Registra obavljene su sve potrebne konzultacije s AZOP-om, sigurnosnim agencijama, MUP-om i MORH-om. Ministar Matić je na sjednici Vlade istaknuo da će se pri objavi Registra poštivati odredbe Zakona o zaštiti osobnih podataka kao i Zakona o tajnosti podataka.

Pisane vijesti