Obilježena 21. godišnjica stradanja Škabrnje

Slika /Arhiva/slike/hr-za-sb.gif

Zamjenica ministra Matića, gospođa Vesna Nađ i pomoćnik ministra, gospodin Dinko Mikulić položili vijence u Škabrnji.

Povodom 21. godišnjice sjećanja na tragediju u Škabrnji, u kojoj su prvog dana okupacije ovog ravnokotarskog mjesta pripadnici JNA i srpskih paravojnih postrojba potpomognuti zrakoplovstvom, tenkovskim jedinicama i pješaštvom usmrtili 43 civila i 15 hrvatskih branitelja, u ime Ministarstva branitelja RH vijenac su na spomen-obilježju masovne grobnice položili zamjenica ministra Matića, gospođa Vesna Nađ i pomoćnik ministra, gospodin Dinko Mikulić te ministar obrane Ante Kotromanović, izaslanik Predsjednika RH i premijera Zorana Milanovića.

Središnja komemorativna svečanost održala se na Trgu Franje Tuđmana, nakon čega je u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije uslijedila misa koju je predvodio zadarski nadbiskup Želimir Puljić. Sudionici su se po završetku mise u koloni sjećanja zaputili na mjesno groblje gdje su položili vijence i zapalili svijeće za sve poginule Škabrnjane i hrvatske branitelje.

Danas je Mimohodom Benkovac-Nadin-Škabrnja i službeno završio program obilježavanja 21. godišnjice stradanja Škabrnje.

Tijekom višegodišnje okupacije, sve do oslobodilačke akcije ''Oluja'' 1995., broj škabrnjskih žrtava povećao se na 86 poginulih, dok je još šestero mještana nakon rata izgubilo život od zaostalih minsko-eksplozivnih naprava.

Pisane vijesti