Uručene nagrade za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/kratka prica/DSC_1145.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, u sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja, uručio je nagrade i pohvale učenicima srednjih škola za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu.

Dodjela nagrada za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola održana je 3. kolovoza 2020. godine u Ministarstvu hrvatskih branitelja, u sklopu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti, Dana hrvatskih branitelja i 25. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.
Nagrade i pohvale učenicima i njihovim mentorima uručio je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, a događaju je nazočila i državna tajnica u Ministarstvu Nevenka Benić, članovi Povjerenstva za vrednovanje, mentori učenika te njihovi roditelji.

Na drugi natječaj za najbolju kratku priču o Domovinskom ratu pristigle su 83 priče, a Povjerenstvo je imalo jasne kriterije za vrednovanje: jezično-stilske vrijednosti, estetske vrijednosti, uspješnost interpretacije teme te autentičnost prijavljenog rada.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved donio je Odluku o dodjeli nagrade za kratku priču o Domovinskom ratu za učenike srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a sukladno preporuci Povjerenstva za vrednovanje nagrađene su odabrane priče. Sedam je priča nagrađeno, međutim, broj nagrada bio je premali da bi se odalo priznanje svim učenicama i učenicima koji su napisali zapažene priče, stoga je još pet priča pisano pohvaljeno.

Cilj natječaja je očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata kroz afirmaciju pisane riječi te poticaj na promišljanje o značaju Domovinskog rata kod učenika srednjih škola.

Mentorica prvonagrađene učenice prof. Ana Samardžija Lujanac okupljenima se obratila te istaknula kako učenike motivira na pisanje o Domovinskom ratu: „Neizmjerno sam ponosna što su već drugu godinu učenice moje škole – IV. jezične gimnazije iz Zagreba tako uspješne – prošle su godine nagrađene dvije učenice, a ove godine Vilhelmina Lana je pobjednica kratke priče o Domovinskom ratu. Pohvalila bih ovaj projekt kojem je svrha i cilj očuvanje sjećanja i promicanje vrijednosti Domovinskog rata. Nama nastavnicima osobito je zanimljiv jer je konačan cilj književno ostvarenje pa tako afirmacijom upravo pisane riječi učenici promišljaju, razvijaju domoljubne osjećaje, interes za nacionalnu povijest te stav prema ratnim zbivanjima u Hrvatskoj za vrijeme Domovinskog rata.“

Nakon obraćanja mentorice prvonagrađene učenice, uručene su nagrade i pohvale, a potom je prvonagrađena učenica Vilhelmina Lana Krajcer pročitala ulomak iz svoje pobjedničke priče „Zbogom, Ljubo“.

Okupljenima se potom obratio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekavši kako je naša domovina jedinstvena u Europskoj uniji po svojoj novijoj povijesti, stoga nam misija mora biti podizanje svijesti mladih o Domovinskom ratu i prenošenje važnost žrtve hrvatskih branitelja za našu današnju slobodu. Ministar je istaknuo kako današnji događaj i sve pristigle kratke priče o Domovinskom ratu učenika srednjih škola pokazuju da smo u tome uspješni, da su naši mladi svjesni kamo pripadaju te da poznaju povijest svoje države i tako oblikuju vlastiti identitet.

Ministar je zahvalio roditeljima učenika, njihovim mentorima i članovima Povjerenstva te čestitao nagrađenima i pohvaljenima na uspjehu i zahvalio svim učenicima koji su se prijavili ovaj Javni poziv.

Naposljetku, ministar je čestitao svim okupljenima Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, Dan hrvatskih branitelja i 25. obljetnicu vojno-redarstvene operacije Oluja, uz poruku mladima: „Draga djeco, upravo nam je vaša budućnost bila najveća motivacija i snaga kada smo prije 25. godina krenuli oslobađati okupirani teritorij Republike Hrvatske. Vama smo omogućili slobodu i život u miru i iznimno me raduje što je ovo pokazatelj da ste toga itekako svjesni i da ste hrvatskim braniteljima na tome zahvalni.“
 
Sve nagrađene i pohvaljene priče možete pročitati ovdje. https://branitelji.gov.hr/vijesti/kratka-prica-o-domovinskom-ratu-najbolje-price-2020/3699
 
 
 
 
 

Pisane vijesti