Uprava za zatočene i nestale na studijskom putovanju u Berlinu

Slika /FOTOGRAFIJE/2018/11 Studeni/Studijsko putovanje Berlin/Berlin_______0010.JPG

Djelatnice Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja sudjelovale su na informativno-studijskom putovanju tematskog naziva „Kultura sjećanja i suočavanje s prošlošću“ u Berlinu. 

Putovanje je organiziralo Veleposlanstvo Savezne Republike Njemačke u Zagrebu u sklopu programa za posjetitelje Vlade SR Njemačke, u razdoblju od 19. do 25. studenog 2018. godine.

Cilj je bio omogućiti sudionicima priliku da u sklopu niza posjeta relevantnim institucijama te dijaloga s njihovim predstavnicima neposredno razmjene mišljenja o kulturi sjećanja, suočavanju s prošlošću i pomirbi u SR Njemačkoj, obuhvaćajući razdoblje Drugog svjetskog rata, poslijeratnog razdoblja kao i razdoblja bivše Njemačke Demokratske Republike. Uz djelatnike Ministarstva hrvatskih branitelja, grupu sudionika iz Hrvatske činili su predstavnici Ministarstva kulture, Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, Javne ustanove Spomen-područja Jasenovac, predstavnici akademske zajednice Sveučilišta u Zagrebu i Zadru, Hrvatskog katoličkog sveučilišta u Zagrebu i Hrvatske radio televizije, a tijekom vremena provedenog u SR Njemačkoj posjećena su sva relevantna mjesta na području grada Berlina, Potsdama i Oranienburga.

U sklopu putovanja organiziran je posjet koncentracijskom logoru Sachsenhausen u Oranienburgu, memorijalnim centrima Wannsee i Lindenstrasse u Potsdamu, dok je u Berlinu organiziran obilazak njemačkog parlamenta Bundestaga, Ministarstva vanjskih poslova, Državnog arhiva zaduženom za pitanja dokumentacije bivšeg Ministarstva sigurnosti DDR-a, memorijalnog centra Hochenschonhausen, bivšeg zatvora DDR-a za političke neistomišljenike kao i posjet memorijalnom centru Topografija terora u kojem je razgledana izložba posvećena svim žrtvama nacional-socijalizma te Europskom centru Roma za kulturu i umjetnost (ERIAC). Obilazak svih lokacija proveden je uz stručno vodstvo te je u sklopu svake posjete održano predavanje o njemačkom modelu i iskustvu ugradnje kulture sjećanja u njemačko društvo kao i razmjena mišljenja i iskustava.

Za Ministarstvo hrvatskih branitelja posebno je važan bio posjet Njemačkom savezu za skrb o vojnim grobljima (Volksbund Deutsche Kriegsgräberfürsorge) koji skrbi za vojne grobove stradalih njemačkih vojnika u zemlji i inozemstvu. Po pitanju stradalih njemačkih vojnika tijekom Drugog svjetskog rata, Republika Hrvatska s SR Njemačkom ima potpisan bilateralni sporazum kojim se reguliraju pitanja njemačkih vojnih groblja na području Republike Hrvatske, a za provedbu sporazuma s hrvatske strane zaduženo je Ministarstvo hrvatskih branitelja. Predstavnik Njemačkog saveza izrazio je zadovoljstvo dosadašnjom suradnjom po tom pitanju.

Tijekom ovog multidisciplinarnog studijskog putovanja predstavnici Ministarstva hrvatskih naglasili su svoj stav kako sve žrtve totalitarnih režima zaslužuju jednakopravan status i mjesto dostojnog, posljednjeg počivališta te kako je očuvanje sjećanja na njih obaveza svakog člana hrvatskog društva, ali i Republike Hrvatske u cjelini.

Ministarstvo hrvatskih branitelja zahvaljuje Veleposlanstvu Savezne Republike Njemačke u Zagrebu na pozivu na ovo studijsko putovanje te mogućnosti za razmjenom iskustava između dvaju država i produbljivanjem daljnje suradnje.

Pisane vijesti