U Velikoj Gorici otkrivena bista Jadranka Cumbaja – Pilota

  • Slika /Njavro/CUMBAJ-spomenik 02.08.2024.___0004.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

“Park i bista Jadranka Cumbaja doprinose očuvanju naših vrijednosti i podsjećaju na snagu zajedništva i herojski duh koji je oblikovao našu modernu povijest”, rekao je ministar Medved

U parku koji nosi njegovo ime u Velikoj Gorici, otkrivena je bista heroja Domovinskog rata Jadranka Cumbaja - Pilota, a uz obitelj i ratne prijatelje iz 2. gardijske brigade Gromovi svečanosti je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

“Nacionalni identitet i kolektivna svijest koju smo gradili u Domovinskom ratu i danas su čvrsto ukorijenjeni u našoj svakodnevici. Park i bista Jadranka Cumbaja doprinose očuvanju tih vrijednosti i podsjećaju na snagu zajedništva i herojski duh koji je oblikovao našu modernu povijest”, rekao je tom prigodom ministar Medved.

“Ova bista treba podsjećati buduće naraštaje na naše vitezove koji su dali najvrjednije što su imali da bi obranili Lijepu Našu. Naš Jadranko živi zauvijek u ovom gradu. Hvala svima, živjela nam domovina Hrvatska”, poručio je Jadrankov otac Stjepan Cumbaj.

Bista je rad akademskog kipara Mladena Mikulina. “Kiparstvo se kroz tisuće godina bavi borbom protiv zaborava. Jadranko Cumbaj kao kiparska tema nije zanimljiv kao vojnik, već kao ratnik jer takvih je malo. Za dobar spomenik trebaju tri veličanstva, rekao je Matoš, velik ratnik, velik umjetnik i velik narod”, rekao je Mikulin zahvalivši na povjerenju.

“Među imenima hrabrih sinova i kćeri koji su za Domovinu dali život u veličanstvenoj operaciji Oluja i ime Velikogoričana Jadranka Cumbaja simbol je ljubavi prema Domovini”, rekao je zamjenik gradonačelnika Velike Gorice Neven Karas.

“Jadranko je bio jedan od začetnika protuoklopne borbe u Domovinskom ratu. Sredinom studenoga 1991. godine kao vrstan lovac na tenkove prvi je uništio tenk pomoću termovizijskog sustava. Uništio je 29 tenkova. Prvog dana Oluje kao savjetnik za protuoklopnu borbu zapovjednika brigade mogao je biti na sigurnome u pozadini, ali njegovo srce to nije dozvoljavalo nego se priključio gardistima. Prinio je život na Oltaru Domovine s još dvadeset Gromova”, rekao je predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gardijske brigade Gromovi Nenad Bužanić.

Jadranko Cumbaj - Pilot rođen je 14. prosinca 1967. u Zagrebu, a odrastao je u Velikoj Gorici, gdje je bio i društveno aktivan, pogotovo u Lovačkom društvu Srna, čiji je bio i tajnik. Bio je dragovoljac Domovinskog rata, a svoj častan ratni put prošao je kao pripadnik 21. mješovitog protuoklopno- artiljerijskog divizijuna i 2. gbr, legendarnih Gromova. Bio je pukovnik Hrvatske vojske i hrvatski ratni vojni invalid.

Svoju spremnost, volju i odlučnost pokazao je na bojištima diljem naše Hrvatske - od pokupskog do južnog bojišta, a tijekom rata uništio je 29 neprijateljskih tenkova i oklopnih vozila. Prvi je koristio termovizijski sustav i uništio neprijateljski tenk M-84, pogodivši ga navođenom raketom preko rijeke Kupe u Desnom Sredičkom, gdje je tada bila najbliža prva crta bojišta od Velike Gorice.

Poginuo je prvog dana vojno-redarstvene operacije Oluja, 4. kolovoza 1995., u Mošćenici u borbama za oslobođenje Petrinje, u 28. godini života. Za svoj doprinos nagrađen je brojnim odlikovanjima, među ostalim priznanjem „Andrija Andabak“, te za junački čin u ratu Redom kneza Domagoja s ogrlicom.



Pisane vijesti