U spomen na žrtvu Borova naselja u Domovinskom ratu

  • Slika /Dokumenti 2022/IMG-20221119-WA0019.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Umjesto slobode ovdje je mnoge hrvatske branitelje i civile zatekla smrt, a mnogima još uvijek ne znamo sudbinu. Zato su naša misija i prioriteti pronaći sve nestale, izjavio je ministar Medved

Program "Žrtva Borova naselja za domovinu" počeo je 19. studenoga 2022. komemorativnim skupom ispred ostataka zgrade Borovo commercea, u kojoj je tijekom agresije na Vukovar bila pričuvna ratna bolnica i sklonište.

Podno ostataka Borovo comercea vijence su položila i svijeće zapalila brojna izaslanstva, a u ime Vlade počast žrtvama odao je potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

"Umjesto slobode ovdje je mnoge hrvatske branitelje i civile zatekla smrt, a mnogima još uvijek ne znamo sudbinu. Zato su naša misija i prioriteti pronaći sve nestale”, izjavio je ministar Medved.

Istaknuo je da je iz odgovornosti prema žrtvama Ministarstvo uspostavilo institucionalni okvir i međuresornu suradnju svih nadležnih tijela uključenih u proces traganja za osobama nestalim u Domovinskom ratu, tom prevažnom i prioritetnom pitanju.

Medved: Dok ne pronađemo posljednju žrtvu iz Domovinskog rata i posljednju nestalu sobu, nećemo stati

„Da ohrabrimo njihove obitelji i pokažemo da smo tu s ciljem svakodnevnog i ustrajnog traganja za nestalim osobama. U proteklim smo godinama riješili 238 sudbina nestalih, a u ovoj 48. Prije nekoliko dana pronašli smo posmrtne ostatke dvoje ljudi u Mirkovcima, nešto ranije identificirali jednog branitelja i jednog civila iz Vukovara“, kazao je Medved, poručivši: „Dok ne pronađemo posljednju žrtvu iz Domovinskog rata i posljednju nestalu osobu, nećemo stati.“

„Osnovni je preduvjet institucionalni pristup, suradnja svih nadležnih tijela i službi, razmjena informacija i odgovoran odnos i oprez kod svih komunikacija kako bismo s obiteljima održali ovaj partnerski i prijateljski odnos koji naša Vlada i Ministarstvo hrvatskih branitelja imaju sa Savezom udruga zatočenih i nestalih“, naglasio je ministar Medved.

I predsjednica Udruge roditelja i obitelji zatočenih i nasilno odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ Manda Patko podsjetila je da još uvijek tražimo 383 osobe nestale na području grada Vukovara, a sve je manje nas članova obitelji, istaknula je.

„Naše stradanje još traje, ali ga je lakše podnositi kada vidimo mlade kako kroz kolone sjećanja baštine ljubav za Vukovar, za Hrvatsku, ponos na hrvatske branitelje. Oni su naša nada kako sjećanje na najsjajnije, ali i najbolnije vrijeme našeg naroda nikada neće nestati“, poručila je Patko.

Nakon prigodnog programa u organizaciji Udruge „Vukovarske majke“, sudionici su u Koloni sjećanja krenuli prema crkvi Gospe Fatimske, gdje je služena misa zadušnica.

Potom je na obali Dunava u Borovu održan program "Svjedočenjem protiv zaborava", kojim je odana počast hrvatskim odatle su sudionici u Koloni sjećanja krenuli prema crkvi Gospe Fatimske, gdje je služena misa zadušnica.
 i civilima stradalima 1991. u tome mjestu.

Vijenci su položeni i svijeće zapaljene i kod spomen-obilježja na farmi Lovas, između Borova i Dalja, gdje su iz masovne grobnice 2001. godine ekshumirane 24 žrtve ubijene u Borovu naselju i Vukovaru, a odana je počast i kod spomenika osobama nestalim u Domovinskom ratu. 

Obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. završit će u nedjelju odavanjem počasti žrtvama u Veleprometu te kod masovne grobnice na Ovčari.

Pisane vijesti