U Okučanima proslavljena 28. obljetnica VRO Bljesak

  • Slika /Dokumenti 2023/52861981690_ac6718c6f4_o.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

“Trebamo svi zajedno čuvati vrijednosti Domovinskog rata, iskazivati zahvalu i poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima i graditi odnos prema njima onakav kakav zaslužuju”, poručio je ministar Medved

Prigodnim programom u Okučanima je 1. svibnja 2023. obilježena 28 obljetnica vojno-redsrstvene operacije Bljesak, a proslavi pobjede nazočili su predstavnici državnog vrha, predsjednici države, Hrvatskog sabora i Vlade, ministri i saborski zastupnici, ratni zapovjednici i sudionici operacije te obitelji poginulih i nestalih branitelja, kao i brojni predstavnici udruga iz Domovinskog rata.

Vijencima i svijećama kod spomen obilježja "Kristalne kocke vedrine" odana je počast poginulima u vojno-redarstvenoj operaciji Bljesak, onima bez kojih, kako je rečeno uz zahvalu svim braniteljima, ne bi bilo slobodne Hrvatske kakve uživamo danas.

U spomen na 51 hrvatskog branitelja, poginulih tijekom izvođenja operacije i umrlih od posljedica ranjavanja, čija je imena pročitao pripadnik MUP-a i sin smrtno stradalog branitelja Krešimir Šimić, kadeti Hrvatske vojske i policije položili su ruže na kocke, a nakon minute šutnje preletjeli su borbeni avioni Hrvatskog ratnog zrakoplovstva MiG-21.

Nakon čitanja povjesnice o VRO Bljesak uslijedila je molitva za poginule hrvatske branitelje koju je predvodio vojni biskup mons. Juraj Bogdan, a misno slavlje nakon središnje svečanosti predvodio je biskup Požeške biskupije mons. Antun Škovrčević.

Tijekom dana održan je taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi Hrvatske vojske i policije te Civilne zaštite, kao i pokazne vježbe Zapovjedništva specijalnih snaga HV-a i Antiterorističke jedinice policije Lučko te Specijalne policije, a potom i letački program Akrogrupe HRZ-a Krila Oluje, nakon čega su dočekani i prvi natjecatelji za najspremnijeg pripadnika OSRH “Memorijal bojnik Davor Jović – Prvi za Hrvatsku”.

U sklopu prigodnog programa nastupila je Klapa HRM-a Sveti Juraj i Policijska klapa Sveti Mihovil te solistica Barbara Suhodolčan Vrbički uz pratnju pijanistice Brigite Vilič, a za sve uzvanike i građanstvo osiguran je i vojnički ručak.

Plenković: Važno je mladim generacijama prenositi ključne trenutke Domovinskog rata

Predsjednik Vlade Andrej Plenković iskazao je neizmjernu zahvalnost hrvatskim braniteljima i svima koji su dali život za slobodu Hrvatske, pa i ovih 51 poginuli za koje Kocke vedrine postoje ovdje u Okučanima. "Ta je operacija bila ključna uoči definitivnog oslobađanja tada hrvatskih okupiranih područja u vojno-redarstvenoj operaciji Oluja", kazao je nakon središnje svečanosti.

Istaknuo je i da je tadašnje vodstvo i odlučnost predsjednika RH dr. Franje Tuđmana, Vlade i Glavnog stožera OSRH te svih postrojbi Hrvatske vojske i policije odigralo presudnu ulogu da se u tako kratkom razdoblju oslobodilo veliko područje i omogućila normalna komunikacija autocestom.

Poručio je i kako je danas važno da mladim generacijama prenesemo ključne trenutke Domovinskog rata, da se i kao narod i kao društvo prisjećamo tih presudnih trenutaka bez kojih ne bi bilo slobodne Hrvatske ovakve kakve uživamo danas - zemlje koja je zaokružila sve svoje strateške ciljeve od teritorijalnog integriteta, izgradnje institucija, gospodarskog napretka i sl.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo kako je operacija Bljesak bila jedna od ključnih operacija Domovinskog rata i kako je u Okučanima ’95 bilo jasno da će pasti projekt velike Srbije. Naglasio je i da je to bila velika pobjeda Hrvatske vojske i policije te zahvalio svim policajcima, vojnicima i braniteljima koji su sudjelovali u toj važnoj oslobodilačkoj operaciji.

Medved: Bljesak ostaje trajno zabilježen u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved poručio je da Bljesak ostaje trajno zabilježen u kolektivnoj svijesti hrvatskog naroda kao operacija koju su hrvatski branitelji, pobjednička Hrvatska vojska s policijom, provela po modernim oblicima ratovanja te u najkraćem mogućem vremenskom periodu oslobodila prostor i omogućila povratak prognanima povratak u svoje domove.

“Nakon gotovo pet godina okupacije zapadne Slavonije, 1. svibnja 1995. Hrvatska vojska i policija pokazala je da je spremna osloboditi svaki pedalj okupirane zemlje. Bila je to jasna poruka da ćemo tri mjeseca poslije provesti i Oluju”, istaknuo je Medved, poručivši da danas trebamo čuvati vrijednosti Domovinskog rata, iskazivati zahvalu i poštovanje prema svim hrvatskim braniteljima i graditi odnos prema njima onakav kakav zaslužuju. 

Ministar obrane Mario Banožić podsjetio je da je tom operacijom uveden mir u zapadnu Slavoniju. “Na ovaj način iskazana je želja za daljnjom borbom i oslobađanjem hrvatske države od svega što je u tom trenutku bilo suvišno na ovom prostoru, što je unosilo nemir ne samo za Hrvatsku nego i za cijelu Europu”, istaknuo je Banožić. 

Uoči središnje svečanosti ministar Medved je otvorio sportske igre hrvatskih branitelja u organizaciji UDVDR Brodsko-posavske županije, a otvorenju je nazočio i ministar Banožić.

U VRO Bljesak su u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju, oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji.


Foto:MORH/ F. Klen



Pisane vijesti