U Ličko-senjskoj županiji ekshumirane 83 žrtve iz razdoblja Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Slika /slike/concikeweb.jpg

Uprava za zatočene i nestale, od 30. rujna do 21. listopada 2015. godine, organizirala je i koordinirala terensko istraživanje i ekshumaciju žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Ličko-senjske županije.

Ekshumacija na tri lokacije je izvršena temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i naloga Županijskog suda u Karlovcu.

Tijekom ekshumacije pronađeni su posmrtni ostaci ukupno 83 osobe i to: na lokaciji Lički Osik, predio Balatin -  posmrtni ostaci 48 osoba; na lokaciji Lički Osik, predio Vrištine - posmrtni ostaci 14 osoba te na lokaciji Mušaluk, predio Klanac - posmrtni ostaci 21 osobe.

Na sve tri lokacije radi se o posmrtnim ostacima civila i hrvatskih vojnika stradalih tijekom Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Posmrtni ostaci žrtava prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb te će nakon obrade, u dogovoru s lokalnom samoupravom, biti trajno i dostojno zbrinuti na području općine.

Pisane vijesti | Priopćenje | Drugi svjetski rat