U Leskovcu ekshumirane 72 žrtve Drugog svjetskog rata

  • Slika
  • Slika
  • Slika

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva branitelja započela je prije četiri dana terensko istraživanje i ekshumaciju posmrtnih ostataka na lokaciji Leskovec – Varaždinske Toplice. Prema riječima pomoćnika ministra branitelja Ivana Grujića, ekshumacija će trajati do 17. studenog 2014. godine.

U procesu ekshumacije pronađena su 2 grobišta, jedno pored drugoga. U prvom grobištu pronađeni su posmrtni ostaci 29 osoba, a u drugom posmrtni ostaci 43 osobe. Posmrtni ostaci prevezeni su na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Zagreb radi daljnje obrade.

"Prema našim saznanjima koje smo do sada prikupili ovdje je dovedeno 70-ak zarobljenih pripadnika vojske NDH i oni su ovdje streljani, a i nalazi koje smo našli na samom grobištu ukazuju na to da su žrtve bile vezane i da se radilo o nasilnim smrtima", rekao je pomoćnik ministra branitelja Ivan Grujić.

Ministarstvo branitelja je prikupljanjem podataka i provođenjem vlastitih istraživanja obuhvatilo 176 lokacija mogućih mjesta groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, koje se nalaze u 19 županija i Gradu Zagrebu.

Prema riječima gospodina Grujića, sva ranija istraživanja je kroz svoj redovan rad uglavnom provodilo Ministarstvo unutarnjih poslova koje je i izradilo katalog mogućih masovnih grobnica, a prema tom popisu na području Republike Hrvatske se nalazi oko 700 grobišta. Grujić je naglasio kako će Ministarstvo branitelja sve postojeće informacije provjeriti, pri čemu će prikupiti i nove informacije koje bi mogle pomoći u pronalasku što većeg broja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

U posljednja dva tjedna Ministarstvo branitelja je, uz navedenu lokaciju, organiziralo i koordiniralo terenska istraživanja i ekshumacije grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na dvije lokacije u kojima je pronađeno 10 osoba.

Ministarstvo branitelja je temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja istražilo ukupno 21 lokaciju u 7 županija i Gradu Zagrebu, pri čemu je ekshumirano ukupno 357 osoba, od čega su posmrtni ostaci 271 osobe dostojno i trajno zbrinuti.



Pisane vijesti | Ekshumacija | Drugi svjetski rat