U Kninu održana središnja proslava 27. obljetnice VRO Oluja

  • Slika /Dokumenti 2022/VRO Oluja/52264819651_891ca6c7f6_o.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

„Mi već šestu godinu vodimo politiku poštovanja digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, snažimo Hrvatsku vojsku. To nije samo retorika, to nije samo topla riječ, to je konkretna politika koju vodi Tomo Medved“, kazao je premijer Plenković

Središnja proslava Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te najveće vojne pobjede u Domovinskom ratu, 27. obljetnice VRO Oluja održano je 5. kolovoza 2022. u Kninu.

Na svečanosti u Kninu u čast te velike vojne pobjede, uz hrvatske branitelje i obitelji poginulih i nestalih te ratne zapovjednike i sudionike operacije,  okupili su se najviši državni i vojni dužnosnici, među kojima predsjednik RH i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Goran Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved te drugi potpredsjednici Vlade i Hrvatskog sabora, brojni ministri i saborski zastupnici, predstavnici hrvatske vojske i policije te županija i gradova, vojni izaslanici akreditirani u RH, vojni ordinarij mons. Jure Bogdan, pripadnici OSRH, sudionici operacije i drugi.

U znak sjećanja i zahvalu svim poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima najviša državna izaslanstva, obitelji poginulih, umrlih i nestalih branitelja, HRVI, ratni zapovjednici te predstavnici udruga iz Domovinskog rata položili su vijence na spomenik Oluja 95 na Trgu Ante Starčevića.

Zvonjava crkvenih zvona u 9:43 podsjetila je na trenutak ulaska pripadnika Hrvatske vojske u Knin tijekom operacije Oluja, a na Kninskoj tvrđavi, kao i prije 27 godina zavijorila se hrvatska zastava. Pročitana su imena 244 smrtno stradala i nestala pripadnika u VRO Oluja, ispaljeno je dvadeset sedam počasnih plotuna, a kninsko su nebo nadletjela dva borbena aviona MiG-21 odajući počast poginulima.

Čestitke i zahvalnost hrvatskim braniteljima uputio je predsjednik Vlade Andrej Plenković, istaknuvši da su hrvatski branitelji kamen temeljac naše slobode i demokracije. “Više nego ikad potrebno je ulagati u sigurnost i zato moramo i dalje jačati naše obrambene sposobnosti. Hrvatski vojnik u središtu je naše obrambene politike”, rekao je te naglasio da će Vlada nastaviti ulagati u jačanje i opremanje Hrvatske vojske, nastaviti štititi hrvatske branitelje te neće dopustiti da se u pitanje dovede pravednost, opravdanost i legitimitet Domovinskog rata.

Mi već šestu godinu vodimo politiku poštovanja digniteta Domovinskog rata i hrvatskih branitelja, snažimo Hrvatsku vojsku, snažimo hrvatsku policiju, snažimo sustav domovinske sigurnosti.
To nije samo retorika, to nije samo topla riječ, to je konkretna politika koju vodi potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved na čemu iskreno zahvaljujem, a ona se manifestirala i donošenjem jedinstvenog Zakona o pravima hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković istaknuo je kako nikada nećemo prestati iskazivati zahvalnost hrvatskim braniteljima na pobjedi u Domovinskom ratu i ostvarenoj slobodi te poručio: “Smognimo snage da zajedništvo iz Domovinskog rata prenesemo na mlade naraštaje”.

Predsjednik RH Zoran Milanović, uputivši čestitke u prigodi obljetnice, istaknuo je da se nikada ne smijemo umoriti od ponavljanja istine o Domovinskom ratu. “Mi smo na pravoj strani povijesti i nemamo se čega stidjeti, držimo se toga i nećemo zalutati”, poručio je.

U ime hrvatskih branitelja general-pukovnik Mladen Markač poručio je kako nikada ne smijemo dopustiti da se žrtve domovinskog rata zaborave. “Čast se stječe djelima, a mi smo ih pokazali u Domovinskom ratu. Hrvatska vojnik i policajac danas su naš brend, ali hrvatski branitelji naš su uzor. Veličina hrvatskog vojnika i policajca je vojnički čista pobjeda i besprijekorno izvedena operacija. Domovina se branila i oslobađala domoljubljem, moralom, istinom, srcem, čestitošću i hrabrošću”, istaknuo je.

Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio kako se Srbija, s kojom Vlada želi razgovarati i rješavati probleme, treba suočiti sa svojom ulogom u prošlosti.

“Od Srbije se očekuje da prihvati činjenicu, da se suoči sa svojom ulogom u prošlosti, da se suoči sa svojom ulogom u realizaciji Miloševićevog velikosrpskog projekta agresije na Hrvatsku, na Bosnu i Hercegovinu, a to je suočavanje s istinom”, rekao je Medved nakon završetka službenog obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i mise u Kninu.

Komentirajući poruke koje dolaze iz Srbije u posljednje vrijeme, istaknuo je da su očekivanja o suočavanju s prošlošću “polazne osnove sa kojih moramo krenuti”, a Hrvatska je uvijek spremna na dijalog.
"Naša Vlada želi razgovarati i rješavati probleme, i na tom tragu ćemo nastaviti", istaknuo je. No, podsjetio je, Srbija se dosad nije uključila u pronalazak nestalih osoba, još nisu spremni prihvatiti činjenicu da su hrvatske državljane vodili u logore i obeštetiti ratne zarobljenike.

"Sve se može svesti na to da se suoče sa svojom prošlošću i da u konačnici sami definiraju u kojem smjeru žele ići", rekao je Medved. Pokušaji Srbije da iskrivi povijesne činjenice o Oluji, “samo su daljnji odlazak u potpuno pogrešnom i krivom smjeru”. 

Ocijenio je da cijela Hrvatska danas dostojanstveno obilježava Dan pobjede i domovinske zahvalnosti, a u govorima na svečanom obilježavanju istaknuta je važnost hrvatskih branitelja.

U crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, služena je koncelebrirana misa koju je predvodio vojni ordinarij mons. Jure Bogdan.

Održan je i taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske i policije, a Uprava za zatoče i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja predstavila je hrvatski model traženja.

Tim povodom u Knin su došli i maratonci iz Virovitičko-podravske županije i motociklisti moto kluba Beštije iz Zadarske županije.

U okviru programa akro grupa Krila Oluje izvela je prigodan letački program, nastupile su klapa HRM-a sv. Juraj i policijska klapa sv. Mihovil.

Foto: MORH/ F. Klen

Pisane vijesti