U Kninu obilježena 24. obljetnica VRO "Oluja"

Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Kolovoz/Oluja 58.19/Oluja 1.jpg

"Dan hrvatske pobjede uvijek ćemo slaviti jer u nama budi emocije i vraća nas u dane kada smo dokazali da nam ni jedan cilj nije nedostižan"

Budnicom ulicama grada Knina u ponedjeljak, 5. kolovoza 2019. godine, započelo je središnje obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice vojno-redarstvene operacije Oluja.

Uz članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja te brojne predstavnike braniteljskih udruga, svečanom obilježavanju u Kninu, nazočili su najviši državni dužnosnici, među kojima predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednici Hrvatskog sabora Milijan Brkić i Željko Rainer, potpredsjednici Vlade i ministri obrane Damir Krstičević, unutarnjih poslova Davor Božinović i financija Zdravko Marić, ministar branitelja Tomo Medved i drugi ministri u Vladi RH, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, glavni ravnatelj policije Nikola Milina, predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir, saborski zastupnici, načelnica Stožera zračnih snaga Nacionalne garde Minnesote brigadna generalica Sandra L. Best, vojni izaslanici savezničkih i partnerskih zemalja, predstavnici lokalnih i civilnih vlasti, pripadnici Hrvatske vojske i policije te sudionici operacije Oluja.

U Domu Hrvatske vojske državni i vojni dužnosnici susreli su se s obiteljima poginulih i nestalih hrvatskih branitelja i 100%-tnim hrvatskim ratnim vojnim invalidima te predstavnicima udruga iz Domovinskog rata.

Na središnjem kninskom trgu održana je svečanost prilikom koje je predsjednica države i vrhovna zapovjednica oružanih snaga pregledala ratne zastave postrojbi Hrvatske vojske i policije te joj je podnesen prijavak. Kod spomenika hrvatske pobjede ”Oluja 95” najviši državni dužnosnici zajedno s predstavnicom braniteljskih udruga položili zajednički vijenac. Vojni biskup mons. Jure Bogdan predvodio je molitvu za poginule hrvatske branitelje.
U sjećanje i zahvalu svim poginulim hrvatskim braniteljima u borbi za slobodu i neovisnost, a povodom 24. obljetnice VRO Oluja, 12 kadeta Hrvatskog vojnog učilišta „Dr. Franjo Tuđman“ i 12 policijskih službenika položila su po jednu crvenu ružu na spomenik hrvatske pobjede ”Oluja 95”. U znak zahvalnosti svijeće su na spomenik položila i 24 hrvatska branitelja.

U ime udruga proizašlih iz Domovinskog rata, okupljenima se obratila predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir koja se prisjetila ovog velikog dana prije 24 godine. “Koliko god su nas te rane pekle, tog 5. kolovoza 1995. godine su i naše suze bile pomiješane. Plakali smo od radosti i tuge u istom trenutku, isto kao i vi, kao i sav hrvatski narod u Domovini i iseljeništvu, kao i svi koji su u svojim domovima, u prognaničkim sobicama sa strepnjom čekali taj trenutak. I dočekali... Hrvatski barjak se zaviorio nad kninskom tvrđavom. Hrvatski narod je u tom trenutku bio na koljenima, ali ne pred velikosrpskim agresorom, okupatorom, nego pred Vama hrvatskim braniteljima, vama smo se poklonili“, istaknula je i podsjetila kako se tajne o nestalima nalaze na drugoj strani obala Dunava, u arhivima onih koji su izvršili agresiju na Republiku Hrvatsku. „Tajne danas u Beogradu čuvaju oni koji Oluju nazivaju zločinačkom akcijom, a masovne grobnice i stratišta Hrvata iz 1991. godine mjestima neorganiziranog pokopa manjih skupina preminulih osoba“, naglasila je poručivši kako nas obvezuju naši mrtvi i nestali, da ih pronađemo i podarimo mir njihovim kostima. “Svima priznajemo pravo na žalovanje za mrtvima i istinu o nestalima, žalimo za svim žrtvama, ali i slavimo pobjedu, jer imamo što slaviti. Kao narod i država pokazali smo snagu i veličinu pobjednika”, zaključila je Alvir.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković kazao je kako je ovo dan kada se s osjećajem zajedništva, ponosa i sreće slavi povijesni uspjeh hrvatskog naroda, u zajedničkom činu oslobađanja hrvatskih teritorija okupiranih od srpskog agresora i Domovinski rat u cjelini, dodavši kako danas najveću čast iskazujemo hrvatskim braniteljima.

“Oluja je bila trenutak koji je promijenio povijest. Taj datum ima poseban značaj za sve nas“, rekao je predsjednik Vlade Andrej Plenković. “Oslobodili smo naš teritorij i svijetu poručili da hrvatski narod sam odlučuje o svojoj sudbini. Dan hrvatske pobjede uvijek ćemo slaviti jer u nama budi emocije i vraća nas u dane kada smo dokazali da nam nijedan cilj nije nedostižan. Nikad nećemo prestati tražiti pravdu za sve žrtve Domovinskog rata. Radimo na rasvjetljavanju svih ratnih zločina i na pronalasku svih nestalih. Naša djeca moraju znati, da nije bilo Oluje, Hrvatska bi danas bila drukčija.“ Skorašnje predsjedanje Republike Hrvatske Europskom unijom, predsjednik Vlade posvetio je hrvatskim braniteljima, zahvalivši im na doprinosu u Domovinskom ratu, kao i ministrima obrane i unutarnjih poslova te hrvatskih branitelja na trudu koju ulažu u svoje resore.

“Svaki put kad sam u Kninu prolaze me trnci jer znam da je ovdje na današnji dan, uz krvave žrtve, otvorena nova stranica povijesti hrvatskog naroda. Vizija predsjednika Tuđmana, vizija slobodne, neovisne i demokratske Hrvatske. Naš barjak na tvrđavi postao je naša stvarnost. Poslali smo poruku svijetu da imamo pravo sami odlučivati o svojoj sudbini. To pravo spremni smo braniti pred bilo kime i bilo čime, sada i zauvijek,“ kazala je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. “Kao prva hrvatska predsjednica danas imam čast pokloniti se svim braniteljima koji su dali svoje živote, zdravlje. Od nas političara ne očekuju se svađe koje potiču apatiju, beznađe i podjele jer na ovom mjestu izborili smo se da upravljamo vlastitom sudbinom. Naš je zadatak Hrvatsku učiniti prosperitetnom zemljom u kojoj se cijeni život i svaki čovjek“, poručila je.
 

Podizanje hrvatske zastave na kninskoj tvrđavi


Nakon zvonjave crkvenih zvona koja su zazvonila u 9 sati i 43 minuta, prisjetivši nas na vrijeme ulaska hrabrih i ponosnih pripadnika 7. i 4. gardijske brigade Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova Knin, na kninskoj tvrđavi podignuta je hrvatska zastava kao i prije 24. godine.

Uz paljbu 24 počasna plutona, okupljeni pod jarbolom s vijorećom hrvatskom zastavom kroz povjesnicu, imali su se prilike kroz povjesnicu podsjetiti tijeka ove veličanstvene vojno-redarstvene operacije. Sinovi poginulih hrvatskih branitelja Pere Eranović i Krešimir Šimić pročitali su imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja - njih 241.

Svečanost je nastavljena letačkim programom akro grupe „Krila Oluje“ koja je ove godine obilježila 15. obljetnicu osnutka. Krila Oluje svojim letom iznad Kninske tvrđave izvela su formaciju pod nazivom “missing man” kojim su odali počast preminulom pripadniku Hrvatske vojske, skupniku Josipu Briškom. Svečanost su izvedbama domoljubnih pjesama uveličale klape Hrvatske ratne mornarice "Sveti Juraj" i policije "Sveti Mihovil". 

Predvođeni svečanim postrojem hrvatskih branitelja i povijesnih postrojbi, Hrvatske vojske i MUP-a, uzvanici uputili su se u mimohodu prema crkvi Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta, gdje je služena koncelebrirana misa za Domovinu koju je predvodio zadarski nadbiskup mons. Želimir Puljić.

Svečano obilježavanje Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 24. obljetnice VRO Oluja upotpunjeno je vojno-akrobatskim ceremonijalnim programom Počasno-zaštitne bojne na Trgu dr. Ante Starčevića te izloženim taktičko-tehničkim zborom vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske na ulicama grada Knina. Održan je i mimohod motocikala te starodobnih vojnih vozila, predstavljene su i brojne braniteljske zadruge, a za sve građane i posjetitelje Knina organizirana je podjela vojničkog graha. Proslava u sjećanje na dane ponosa i slave nastavljena je na ulicama Knina i u brojnim drugim hrvatskim gradovima.

Foto: MORH

Pisane vijesti