U Garešnici u tijeku ekshumacija posmrtnih ostataka

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Ekshumacija_Garešnica/IMG-20200305-WA0006.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ekshumacija posmrtnih ostataka započela je ovaj tjedan, kada su se stekli povoljni meteorološki uvjeti, a za sada su ekshumirani posmrtni ostaci 10 osoba, žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja

Temeljem prikupljenih saznanja o mogućem grobištu žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja, Ministarstvo hrvatskih branitelja 24. veljače 2020. započelo je terenska istraživanja na području Grada Garešnice na lokaciji Tomašica.
Istoga dana lokacija je potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka.

O nalazu je obaviješteno Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru koje je ishodilo nalog za ekshumaciju Županijskog suda u Bjelovaru.

Aktivnosti su proteklog tjedna bile usmjerene na utvrđivanje površine pronađene grobnice i njezinu pripremu za provođenje ekshumacije posmrtnih ostataka po svim pravilima struke.

Ekshumacija posmrtnih ostataka započela je ovaj tjedan, kada su se stekli povoljni meteorološki uvjeti. Ekshumacija će se nastaviti i sljedeći tjedan, a za sada su ekshumirani posmrtni ostaci 10 osoba, žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Pomoćnik ministra i čelnik Uprave za zatočene i nestale Stjepan Sučić prošli tjedan održao je sastanak s gradonačelnikom Grada Garešnice Josipom Bilandžijom, s ciljem upoznavanja sa djelokrugom rada.

Pomoćnik ministra Sučić gradonačelnika je upoznao s metodologijom rada s naglaskom na standardni operativni postupak tijekom istraživanja mjesta masovnih i pojedinačnih grobišta žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Gradonačelniku Bilandžiji skrenuta je pozornost na obvezu jedinice lokalne samouprave o potrebi osiguranja mjesta trajnog i dostojnog zbrinjavanja ukoliko se posmrtni ostaci žrtava pronađu na području Grada Garešnice.

Podsjećamo kako Ministarstvo hrvatskih branitelja svoja postupanja i  aktivnosti provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.

Po završetku svih aktivnosti na području Grada Garešnice Ministarstvo hrvatskih branitelja, kao i do sada, izvijestit će javnost.


Foto: Ministarstvo hrvatskih branitelja
  • Korištenje fotografija dopušteno je isključivo uz obvezno navođenje izvora. 


Pisane vijesti