Osniva se Povjerenstvo za pomoć bivšim zatočenicima logora na području Srbije i Crne Gore

Slika /FOTOGRAFIJE/2020/Foto-2.jpg

Na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja i na prijedlog Ministarstva pravosuđa, Vlada je donijela odluku o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti i pružanje pomoći bivšim zatočenicima logora na području Republike Srbije i Crne Gore

Na 210. sjednici održanoj 5. ožujka 2020. Vlada RH donijela je odluku o osnivanju Povjerenstva za koordinaciju aktivnosti i pružanje pomoći bivšim zatočenicima koji su za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku prisilno odvođeni i zatočeni na području Republike Srbije i Crne Gore.

Odluka je donesena na inicijativu Ministarstva hrvatskih branitelja i na prijedlog Ministarstva pravosuđa, a u suradnji s drugim nadležnim institucijama i tijelima te Hrvatskim društvom logoraša srpskih koncentracijskih logora, što je ujedno pokazatelj dobre suradnje i partnerskog odnosa s udrugama iz Domovinskog rata.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved kazao je kako smatra da je to sustavan i značajan iskorak kojim će hrvatska Vlada podržati i pomoći osobama koje su nasilno odvedene.

„Vjerujem da ćemo kroz ovakav sustavan pristup podržati te osobe, kako bi u konačnici nakon toliko godina dobili satisfakciju, odnosno odgovarajuće obeštećenje“, kazao je ministar Medved.

„Odlukom o osnivanju ovakvog multidisciplinarnog povjerenstva mi bismo našim građanima koji su okupljeni u Hrvatskom društvu logoraša srpskih koncentracijskih logora pružili stručnu i svaku drugu potporu i pomoć u vođenju postupaka gdje oni traže naknadu štete za sve što su prošli“, kazao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u ime predlagatelja odluke, Ministarstva pravosuđa.

„Netko za to mora snositi odgovornost i tim ljudima nadoknaditi štetu“, zaključio je, ističući nedvojbenu činjenicu da su bivši zatočenici prošli torture i muke u tim logorima.

Povjerenstvo se osniva radi koordiniranja aktivnosti i pružanja pravne i stručne pomoći u postupcima koje su pokrenuli ili će pokrenuti bivši zatočenici i članovi njihovih obitelji radi naknade štete pred sudovima Republike Srbije i Crne Gore, kao i pred međunarodnim i drugim sudovima izvan Republike Hrvatske.

Članovi Povjerenstva su ministar pravosuđa (predsjednik) i ministar hrvatskih branitelja te predstavnici Ministarstva vanjskih i europskih poslova, Ministarstva unutarnjih poslova, Državnog odvjetništva RH, Ureda zastupnika Republike Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava i Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora.

Povjerenstvo će osnovati stručni tim koji će pružati stručnu i pravnu pomoć bivšim zatočenicima i njihovim odvjetnicima pred sudovima u Republici Srbiji i Crnoj Gori, kao i pred međunarodnim i drugim sudovima izvan Republike Hrvatske. U stručnom timu, uz predstavnike državnih tijela mogu biti angažirani i vanjski suradnici iz redova istaknutih stručnjaka pravne struke.

Svi daljnji koraci vezani za pokretanje postupaka, pružanje pravne i stručne pomoći te druge aktivnosti poduzimat će se u okviru rada i na osnovu zaključaka Povjerenstva.

Podsjetimo, nakon više sastanaka održanih na tu temu u Ministarstvu hrvatskih branitelja i Ministarstvu pravosuđa, predstavnike Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora primio je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Kazao je da je Vlada RH svjesna važnosti ovih problema za sve hrvatske branitelje i stradalnike te njihove obitelji, kao i za očuvanje digniteta Domovinskog rata te povijesne istine o događanjima tijekom Domovinskog rata.

Na sastanku održanom 11. veljače 2020. dogovoreno je kako će se s nadležnim ministarstvima, osobito Ministarstvom pravosuđa i Ministarstvom hrvatskih branitelja, nastaviti konzultacije oko potpore u pružanju pravne i stručne pomoći te da će Vlada RH osnovati posebno povjerenstvo za pružanje pravne i stručne pomoći bivšim zatočenicima srpskih logora, što je današnjom odlukom i potvrđeno.


Foto: Ilustracija (Sastanak u Vladi RH s predstavnicima Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora, 11. veljače 2020.)

Pisane vijesti