U Dubrovniku proslavljena 30. obljetnica oslobođenja juga Hrvatske

  • Slika /Dokumenti 2022/WIL_9028.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Danas je važno da zajedno pronosimo istinu o nametnutom, obrambenom i pravednom ratu, da smo jedinstveni i u zajedništvu, rekao je ministar Medved

U Dubrovniku je 29. listopada 2022. godine svečano obilježena 30. obljetnica oslobođenja juga Hrvatske.

Svečanost je počela odavanjem počasti poginulim, nestalim i umrlim hrvatskim braniteljima te stradalim civilima u Domovinskom ratu na dubrovačkom gradskom groblju Boninovo. Potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved u ime predsjednika Vlade i ministri obrane Mario Banožić i kulture i medija Nina Obuljen Koržinek  položili su vijenac i zapalili svijeće pored središnjeg križa. Vijence su položili članovi obitelji poginulih, nestalih i umrlih branitelja u vojno redarstvenim operacijama oslobađanja hrvatskog juga, izaslanstvo Hrvatskog sabora predvođeno Brankom Bačićem te predstavnici Dubrovačko-neretvanske županije i grada Dubrovnika. Zajednički vijenac položen je i na grob zapovjednika obrane Dubrovnika generala Nojka Marinovića.

Na Stradunu je održan mimohod ratnih zastava i predstavnika postrojbi koje su sudjelovale u obrani i oslobođenju juga Hrvatske, a potom i svečana akademija u kazalištu Marina Držića.

Na akademiji su evocirana sjećanja na vojne operacije oslobađanja hrvatskog juga i njihov završetak, povijesni 29. listopada 1992. kada je u luci Gruž održana velika dubrovačka festa slobode koju je uveličao prvi hrvatski predsjednik dr. Franjo Tuđman s najbližim suradnicima, ratnim ministrom obrane Gojkom Šuškom i zapovjednikom južnog bojišta generalom Jankom Bobetkom.

Ministar Medved ujedno i sam sudionik operacija oslobađanja juga kao pripadnik 1. gardijske brigade Tigrova, istaknuo je kako je jug obranjen i oslobođen hrabrošću, motiviranošću i spremnošću na žrtvu hrvatskih branitelja. “Danas je važno da zajedno pronosimo istinu o nametnutom, obrambenom i pravednom ratu, da smo jedinstveni i u zajedništvu, da s optimizmom gledamo u budućnost ne zaboravljajući našu slavnu prošlost”, kazao je Medved te poručio: “Snaga Dubrovnika je u vama koji ste ga sačuvali i hrvatskim branitelja koji su ga obranili i oslobodili”.

„Operacija je iznjedrila niz vrsnih ratnih zapovjednika. Nažalost, mnogi više nisu s nama. Prisjećamo se ratnog zapovjednika obrane Dubrovnika generala Nojka Marinovića, koji je za života osigurao mjesto u hrvatskoj povijesti i srcima svih nas. Kao i naš general Janko Bobetko, vrhunski vojni strateg koji je uvijek bio uz svoje vojnike”, istaknuo je Medved.

Dodao je kako je Hrvatska prije 30 godina u obrani od agresije tražila pomoć Europe i svijeta, a danas pruža pomoć drugima.

Ratni zapovjednik obrane Dubrovnika Veselko Gabričević istaknuo je da su dubrovački branitelji herojskom obranom grada 1991. nanijeli srpsko-crnogorskom agresoru odlučujući vojni i politički poraz, a u oslobođenju hrvatskog juga 1992. godine uz njih, sudjelovale i brojne postrojbe iz cijele Hrvatske.

„Prvi put u Domovinskom ratu združeno su borbeno djelovale sve tri strane Oružanih snaga RH. Pritom je dubrovačka pričuvna 163. brigada sudjelovala u svim napadnim djelovanjima ravnopravno, rame uz rame, s gardijskim brigadama”, rekao je Gabričević.

Naglasio je da je operacija Oslobađanje juga Hrvatske bila strateška prekretnica u Domovinskom ratu, a na tom su iskustvu planirane i ostvarene operacije Maslinica, Bljesak i Oluja.

Izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Branko Bačić, također sudionik vojno-redarstvene operacija, izjavio je kako je ta pobjeda bila ne samo pretpostavka miru na jugu Hrvatske, već i zaustavila prodor neprijatelja prema sjeveru.

„Ponosim se našom povezanosti, snagom, energijom, emocijom i vjerom koja nas je nosila. Pobjedom na jugu Hrvatske i u ostatku domovine pokazali se kako se sloboda ne može narodu oduzeti i kako je čast za nju se boriti, za nju živjeti i umrijeti”, rekao je Bačić.

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić posebno je istaknuo značaj dviju brigada iz županije, 163. dubrovačke i 116. neretvanske.

„Ponosni smo na mudru politiku pomirbe prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana i svih ostalih sudionika, koji su u tom teškom vremenu bili na visini povijesne zadaće. Temelj je to samostalne i demokratske Hrvatske”, rekao je Dobroslavić.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković izjavio je kako Dubrovnik u Domovinskom ratu nikad nije pao, pri čemu su neizmjeran doprinos dali dubrovački branitelji na kopnu i na moru.

„Najlakše se i srcem brani ono što se neizmjerno voli. A južno bojište u punoj je mjeri očitavalo zajedništvo i povezanost hrvatskog čovjeka u obrani domovine. U operaciji oslobađanja borila se i pobijedila cijela Hrvatska”, poručio je Franković.

Ministar Medved je u gradskoj luci Gruž obišao taktičko-tehnički zbor naoružanja i opreme Hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova. Na svečanosti je nastupila akrobatska grupa Krila Oluje, pripadnici Pukovnije Vojne policije održali su pokazne vježbe, Počasno-zaštitna bojna prezentaciju ceremonijalnih radnji, a građani su mogli obići i brodove HRM-a Andrija Mohorovičić i Cetina.

Program završava svetom misom u katedrali Gospe Velike i koncertom ispred katedrale.
 
Foto: MORH/T. Brandt

Pisane vijesti