Ministar Medved u Slunju na obilježavanju 30. godišnjice osnutka 14. domobranske pukovnije

  • Slika /Dokumenti 2022/IMG-20221028-WA0008.jpg
  • Slika

Ministar je istaknuo da narod treba čuvati sjećanje na stradanje i iz zajedništva crpiti snagu te imati u sebi optimizam

U Slunju je 28. listopada 2022. obilježena 30. godišnjica osnutka 14. domobranske pukovnije "Grof Franjo Frankopan Slunjski", a obilježavanju je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ujedno izaslanik predsjednika Vlade.

Poginulim braniteljima odana je počast kod središnjeg spomenika u Parku dr. Franje Tuđmana, a za sve poginule služena je misa u crkvi Presvetog Trojstva.

Uz hrvatske branitelje, članove obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja, svečanosti su nazočili i izaslanik predsjednika brigadni general Ivan Turkalj, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora saborska zastupnica Maja Grba-Bujević, karlovačka županica Martina Furdek Hajdin i slunjska gradonačelnica Mirjana Puškarić.

Ministar Medved je naglasio važnost čuvanja sjećanja i prenošenja istine o Domovinskom ratu na nove naraštaje.

"Važno je očuvati taj kontinuitet i zajedništvo koje je u Slunju danas vidljivo", rekao je Medved i ujedno čestitao pripadnicima 9. gardijske brigade Vukovi njihovu 30. obljetnicu osnutka te dodao da će, nakon Slunja, zapaliti svijeću i za poginule pripadnike te brigade, a sutradan sudjelovati na obljetnici deblokade Dubrovnika.

Ministar je istaknuo da narod treba čuvati sjećanje na stradanje i iz zajedništva crpiti snagu te imati u sebi optimizam.

"Tada smo bili kadri braniti se i osloboditi svoju zemlju, a 30 godina poslije vidimo napredak i ovdje u Slunju. Vlada, unatoč nizu i novim izazovima, prepoznaje sve rizike s kojima smo suočeni, pravovremeno donosimo odluke i pomažemo narodu da lakše prebrodimo krize", ustvrdio je Medved.

"Svjedoci smo i brutalne agresije Rusije na Ukrajinu. I danas se u Europi vodi rat i stradaju ljudi. Sve te slike su nama dobro poznate jer smo sve to proživjeli i platili ogromnu cijenu", dodao je.

Po riječima zapovjednika 14. domobranska pukovnija je oblikovana nakon pada Slunja i kroz nju je prošlo oko dvije i pol tisuće ljudi iz Slunja, Rakovice, Cetingrada i Plitvica.

"Imali smo tri bataljuna. Svi u toj pukovniji su bili s ovog područja. Praktički svi vojno sposobni su prošli kroz ovu pukovniju", rekao je Katić.

Objasnio je da su prve postrojbe Zbora narodne garde (ZNG) u Slunju nastale za okruženja koje je trajalo tri i pol mjeseca, da je nakon okupacije oblikovan 58. samostalni bataljun koji je bio u sastavu 110. brigade Hrvatske vojske sa sjedištem u Karlovcu, a 1. studenog 1992. je izdana zapovijed da se formira 14. domobranska pukovnija.
 

Pisane vijesti