U Daruvaru obilježen Međunarodni dan nestalih osoba i Dan sjećanja na nestale osobe u Domovinskom ratu

  • Slika Njavro/Daruvar 30.08.2024___0017.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Hrvatska traga za još 1792 osobe nestale u Domovinskom ratu i neće odustati od potrage unatoč sve većem vremenskom odmaku - istaknuto je na središnjoj svečanosti obilježavanja Međunarodnog dana nestalih osoba i Dana sjećanja na nestale u Domovinskom ratu, koje je ove godine održano u Daruvaru.

Nikada nećemo odustati od traženja nestalih, vratit ćemo im identitet i grobna mjesta i donijeti mir i spokoj članovima njihovih obitelji, poruke su koje su uputili predsjednik Vlade Andrej Plenković i potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Plenković: Tražit ćemo odgovornost za krivce

Izraženo je nezadovoljstvo zbog nesuradnje Srbije, kao i nada da će se unatoč tome i nadalje rješavati sudbine koje su još uvijek nepoznate.

„Unatoč svim opstrukcijama iz Srbije, ostvarili smo značajne rezultate u potrazi na nestalima. Vlada se nema pravo umoriti u traženju naših nestalih, da na dostojanstven način utvrdimo njihovu sudbinu“, poručio je premijer Plenković.

„Nema sastanka s predstavnicima Srbije da se ne razgovara o toj temi. U tom kompleksnom lancu tražit ćemo odgovornost za krivce, a možda zbog toga nema odgovora na pitanja Hrvatske o nestalima“, dodao je Plenković te istaknuo potpunu predanost i posvećenost ministra Medveda tom zahtjevnom i osjetljivom procesu, kao i doprinos rješavanju sudbina nestalih osoba u suradnji sa svim nadležnim institucijama RH.

Medved: Postignuća u potrazi za nestalima rezulat su rada hrvatskih institucija

Ministar Medved okupljenim obiteljima poručio je kako Hrvatska svakodnevno čini velike napore u potrazi na nestalima. Uz postignuća u proteklih osam godina mandata, istaknuo je da je Vlada osigurala sredstva za nabavku nove opreme kojima je značajno unaprjeđen rad DNA laboratorija i učinkovitost identifikacije, kako novoekshumiranih tako i ranije ekshumiranih posmrtnih ostataka, napomenuvši da je u tijeku revizija neidentificiranih posmrtnih ostataka.

To pokazuje i činjenica da je od 2016. godine ekshumirano 190 posmrtnih ostataka, a identificirano 268 osoba, što je isključivo rezultat rada hrvatskih institucija, istaknuo je Medved.

„Partner u našim nastojanjima je Savez udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja. Nastavit ćemo i dalje s istom predanošću i energijom“, poručio je Medved te uz ponovno upućene apele svima koji imaju informacije koje mogu pomoći u pronalasku grobnica i posmrtnih ostataka da ih podijele s nadležnim institucijama, što je i zakonska obveza.

Alvir: Nikad nećemo odustati

Predsjednica Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja Ljiljana Alvir rekla kako je sudionike skupa u Daruvaru okupila tuga.

„Zajedno smo u težnji i čežnji da dođemo do istine o našim najmilijima i vratimo im identitet i grobno mjesto. Nikad nećemo odustati, borimo se da članovi obitelji dožive smiraj prije nego umru. Našu borbu morat će nastaviti mlade generacije“, poručila je Alvir.

Na središnjem obilježavanju u Daruvaru brojnim obiteljima nestalih i članovima braniteljsko-stradalničkih udruga obratili su se i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Miro Totgergeli, župan Bjelovarsko-bilogorske županije Marko Marušić, gradonačelnik Grada Daruvara Damir Lneniček i izvršni direktor Hrvatskog crvenog križa Robert Markt te predsjednice udruga suorganizatora Julijana Rosandić i Sandra Rapčak Škomrlj.

Obilježavanju su nazočili i ministar zdravstva Vili Beroš, državni tajnik Ministarstva unutarnjih poslova Tomislav Bilandžić, pomoćnik ministra obrane Ivan Jušić, predstavnici gradova Zagreba, Vukovara i Lipika i drugi. U sklopu prigodnog programa nastupila je Ženska klapa Stentoria, a posebno dojmljiv bio je nastup učenika OŠ Josipa Kozarca iz Vinkovaca, koji su izveli glazbeno-scenski recital „Nestali“.

Održana tribina „Pravo nestalih na identitet - pravo obitelji na istinu”

Tim povodom izaslanstva su položila vijence kod Spomenika hrvatskim braniteljima u Daruvaru, a potom je služena misa u Crkvi Presvetog Trojstva, koju je predvodio župnik Ivan Popić, a na središnjem gradskom trgu održana je cjelodnevna prezentacija aktivnosti, rada i opreme Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja i Hrvatskog crvenog križa.

Dan uoči središnjeg obilježavanja u Veteranskom centru Daruvar održana je tribina pod nazivom “Pravo nestalih na identitet - pravo obitelji na istinu”, na kojoj su uz članove udruga sudjelovali ministar Medved, glavni državni odvjetnik Ivan Turudić, voditelj Službe ratnih zločina Ravnateljstva policije Božo Vučemilović - Šimunović, predstavnici sigurnosno-obavještajnih agencija, Hrvatskog crvenog križa i voditelji DNA laboratorija u Zagrebu i Osijeku.

Dvodnevno obilježavanje održano je u organizaciji Saveza udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja i suorganizaciji Udruge “Hrvatski feniks” Zagreb, u partnerstvu sa Zajednicom udruga hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata RH i Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja i supokroviteljstvom Bjelovarsko-bilogorske županije i Grada Daruvara.



Pisane vijesti