U Vukovaru identificirane dvije osobe nestale u Domovinskom ratu

  • Slika /Njavro/Vukovar identifikacija 27-08-2024 - 1.jpeg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

 

„Ministarstvo hrvatskih branitelja bez obzira na zahtjevnost i stanje u kojem se nalaze posmrtni ostaci, ustrajno utvrđuje identitet svih nestalih osoba,” poručio je ministar Medved te pozvao srodnike nestalih i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, da daju krvne uzorke

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja 27. kolovoza u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici “Dr. Juraj Njavro” Vukovar identificirane su dvije civilne žrtve iz Domovinskog rata, čiji je preliminarni identitet utvrđen metodom analize DNA.

Riječ je o Peri Krželju (1923.) i  Josipu Šatoroviću (1939.) nasilno odvedenim u listopadu 1991. u Vukovaru. Njihovi posmrtni ostaci pronađeni su i ekshumirani 1999. iz masovne grobnice na Šarviz Doli kod Berka, u blizini Vukovara, te su ustrajnim radom Ministarstva hrvatskih branitelja i znanstveno-medicinskih ustanova danas završno identificirani. 

Na lokalitetu Šarviz dola iz tri masovne i jedne pojedinačne grobnice ekshumirani su posmrtni ostaci ukupno 42 osobe, koji su zaključno sdanašnjom identifikacijom svi identificirani, a nastavlja se istraživanje te i drugih lokacija mogućih mjesta masovnih i pojedinčnih grobnica.

Identifikaciji je nazočio potpredsjednik Vlade i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, ravnatelj Nacionalne memorijalne bolnice “Dr. Juraj Njavro” Vukovar mr. sc. Anto Blažanović, voditeljica DNA laboratorija Medicinskog fakulteta u Osijeku izv. prof. dr.sc. Stana Tokić te predsjednica Udruge roditelja i obitelji zarobljenih i naslino odvedenih hrvatskih branitelja „Vukovarske majke“ Manda Patko.

Poziv obiteljima i srodnicima da daju krvne uzorke, apel onima koji znaju da podijele informacije

Izražavajući sućut obiteljima identificiranih osoba, ministar Medved istaknuo je punu predanost Ministarstva hrvatskih branitelja u rješavanju sudbine svih osoba nestalih tijekom Domovinskoga rata. „Ono što je iznimno važno naglasiti jest činjenica da nam je tehnološki napredak i organizacija koju smo uspostavili u Republici Hrvatskoj omogućila da danas, nakon toliko godina, možemo provesti identifikaciju, utvrditi identitet osoba koje su do 1999. godine bile u masovnoj grobnici, a nakon toga su bile nepoznate. Ministarstvo hrvatskih branitelja u suradnji s medicinskim ustanovama, sa Zavodom za sudsku medicinu i kriminalistiku, s Medicinskim fakultetom u Osijeku gdje je rađena ova analiza i Nacionalnom memorijalnom bolnicom „Dr. Juraj Njavro” u Vukovaru, stalno ulaže u usavršavanje i nabavku najsuvremenije laboratorijske opreme. To je pokazatelj da nakon svih tih godina možemo utvrditi identitet ovih osoba čija je sudbina do danas bila nepoznata“, naglasio je ministar.

Uputio je apel svima koji mogu pomoći u pronalasku nestalih osoba, da svoja saznanja podijele s Ministarstvom hrvatskih branitelja ili drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske kako bi pridonijeli rješavanju ovog prioritetnog humanitarnog pitanja posljedica velikosrpske agresije na Hrvatsku. „Dakako, uvijek koristim prigodu pozvati sve koji imaju saznanja o potencijalnim mjestima masovnih ili pojedinačnih grobnica da podijele s nama tu informaciju kako bismo bili što učinkovitiji,“ poručio je ministar Medved.

Pozvao je srodnike nestalih i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, a koji to do sada nisu učinili, da daju krvne uzorke koji su ključ uspješne identifikacije metodom analize DNA. „Pozivam i širu obitelj, srodnike, poglavito muške osobe, unuke da daju što više uzoraka. Na taj način bit ćemo brži i učinkovitiji,“ zaključio je Medved.

Republika Hrvatska traga za 1792 osobe nestale u Domovinskom ratu

Nakon današnje identifikacije Republika Hrvatska putem Ministarstva hrvatskih branitelja traga za 1792 osobe nestale i smrtno stradale tijekom Domovinskoga rata. Njihov pronalazak primarna je zadaća i cilj ovoga Ministarstva. 

„Poruka je ovo da Ministarstvo hrvatskih branitelja bez obzira na zahtjevnost i stanje u kojem se nalaze posmrtni ostaci, ustrajno utvrđuje identitet svih nestalih osoba. Sdanašnjim danom, Republika Hrvatska, nakon ovog procesa, traga za 1792 posmrtna ostatka iz Domovinskog rata,” istaknuo je ministar te podsjetio kako su prije nekoliko tjedana na lokalitetu Petrovačka dola kraj Vukovara pronađeni posmrtni ostaci najmanje 10 osoba, koji se prioritetno obrađuju na Zavodu za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu. „Vjerujem da ćemo u narednim tjednima nazočiti ponovno utvrđivanju identiteta većeg broja nestalih osoba s područja grada Vukovara,” poručio je ministar Medved te zahvalio svim obiteljima na razumijevanju,podršci i suradnji.

 

 



Pisane vijesti