U Bogdanovcima pronađeni posmrtni ostaci iz Domovinskog rata

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2024/Bogdanovci-terenska istrazivanja/DJI_0940web.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe iz razdoblja Domovinskoga rata koji će, radi daljnje obrade i identifikacije, biti prevezeni u Nacionalnu memorijalnu bolnicu „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja 15. travnja 2024., u Bogdanovcima su započela terenska istraživanja u potrazi za osobama nestalim u Domovinskom ratu, na temelju saznanja zaprimljenih od Ministarstva unutarnjih poslova.

Provedbom terenskih istraživanja pronađeni su i ekshumirani posmrtni ostaci najmanje dvije osobe iz razdoblja Domovinskoga rata koji će, radi daljnje obrade i identifikacije, biti prevezeni u Nacionalnu memorijalnu bolnicu „Dr. Juraj Njavro“ u Vukovaru. 

Ministarstvo hrvatskih branitelja, u suradnji s drugim nadležnim tijelima Republike Hrvatske, nastavlja s provedbom istraživanja na svim lokacijama za koje prikupljena saznanja ukažu da su moguća mjesta prikrivenih grobnica iz Domovinskoga rata.

Uz aktivnosti na području Bogdanovaca, u tijeku su i aktivnosti na lokalitetima „Petrovačka dola“ kod Vukovara i Bobota, smetlište.

Republika Hrvatska, putem Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1797 nestalih i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, od kojih je 500 na području Vukovarsko-srijemske županije, a 374 je hrvatskih branitelja i civila nasilno odvedenih i nestalih na području Vukovara i u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u studenom 1991. godine.

U proteklih osam godina provedena su terenska istraživanja na 387 lokacija te je pretraženo više od 900 tisuća metara četvornih terena, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica te su identificirane 263 osobe, hrvatski branitelji i civili.

U Vukovarsko-srijemskoj županiji provedeno je sustavno terensko istraživanje 128 lokacija, pri čemu su pronađene tri masovne grobnice (Marinci, Bobota, Šarviz dola) i veći broj pojedinačnih grobnica, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 46 osoba.

Podsjećamo da je 2019. godine stupio na snagu Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu kojim je propisano da je svatko dužan pružiti Ministarstvu ili drugim nadležnim tijelima sve informacije i dokumentaciju kojom raspolaže za rješavanje slučajeva osoba nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa te ponovno apeliramo na sve one koji imaju informacije da ih podijele s nadležnim tijelima.

Pisane vijesti