Tribina u Šibeniku: "Ministarstvo branitelja ovim projektom ima namjeru čuvati prošlost, razvijati sadašnjost i graditi

  • Slika /Arhiva/slike/DSC_0122.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

U šibenskoj Gradskoj knjižnici "Juraj Šižgorić" održana je u petak, 12. travnja, u organizaciji Ministarstva branitelja, prva u nizu javna tribina povodom donošenja Prijedloga Uredbe o osnivanju Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar".

"Ovom javnom tribinom želimo hrvatskim braniteljima, braniteljskim udrugama, građanima Šibenika, ali i cijele Dalmacije, predstaviti projekt Javne ustanove "Memorijalni centar Domovinskog rata Vukovar", odnosno čuti sve konstruktivne kritike i prijedloge kako bi Javna ustanova bila na dobrobit svih hrvatskih branitelja, stradalnika Domovinskog rata i građana Republike Hrvatske", rekao je ministar branitelja Predrag Matić.

Tribini u Šibeniku su ispred Ministarstva branitelja nazočili ministar branitelja, gospodin Predrag Matić, pomoćnica ministra branitelja, gospođa Nevenka Benić te pomoćnik ministra branitelja, Bojan Glavašević, dok su u ime grada Šibenika tribini prisustvovali gradonačelnik Šibenika, gospodin Ante Županović, zamjenik gradonačelnika, gospodin Franko Vidović te pročelnica Ureda gradonačelnika, gospođa Ivana Bujas Rupić.

"Ministarstvo branitelja ovim projektom ima namjeru čuvati prošlost, razvijati sadašnjost i graditi budućnost. Dakle, pokrećemo budućnost učenjem o prošlosti. Hrvatski osnovnoškolci učit će o najznačajnijim događajima iz Domovinskog rata, a iz Vukovara će izaći s porukom mira.", istaknuo je ministar Matić.

Prijedlogom Uredbe Ministarstvo namjerava dugoročno razriješiti upravljanje i održavanje objekata koji su izgrađeni na području grada Vukovara u spomen, na sjećanje i u slavu stradalima tijekom Domovinskog rata na području grada Vukovara. U tom smislu, kao osnovna djelatnost ""Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar"" predviđa se znanstveno istraživanje Domovinskog rata i bitke za Vukovar, prijevoz, smještaj i prehrana učenika i drugih posjetitelja.

Ministarstvo branitelja je u sklopu projekta Memorijalnog centra osmislilo, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, i obavezni dvodnevni posjet učenika svih osmih razreda Vukovaru. Tijekom svog boravka u Vukovaru učenici osmih razreda učit će o vukovarskoj tragediji i Domovinskom ratu uopće te o značaju pojedinih akcija i operacija u obrani suvereniteta Republike Hrvatske.

U sklopu dvodnevnog posjeta osmaši će biti smješteni u vukovarskoj vojarni, a posjetit će i najznačajnije vukovarske lokacije iz Domovinskog rata; Trpinjsku cestu, Spomen-obilježje mjesta masovne grobnice "Ovčara", Spomen-dom Ovčara, Hangare "Veleprometa", "Memorijalni centar Domovinskog rata" (vojarna), Vodotoranj, Memorijalno groblje, "Mjesta sjećanja" u Općoj bolnici, Središnji križ, Dom ratnika Lužac, Spomen obilježje Bogdanovci, "Kukuruzni put" i ostala mjesta sjećanja na stradale u obrani Vukovara tijekom Domovinskog rata.

Na kraju dvodnevnog posjeta učenicima će biti održano i posljednje predavanje posvećeno miru, toleranciji i suživotu, simboličnog naziva "Škola mira". Kao zadnja etapa dvodnevnog programa predviđen je i posjet učenika ratištu najbližem mjestu njihova stanovanja.

Prema predviđanjima Ministarstva branitelja i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Vukovar će godišnje posjetiti gotovo 50 000 osmaša, odnosno 300 učenika dnevno. No, osim edukativnog dijela, Ministarstvo je projekt zamislilo kao bitan korak u osnaživanju turizma i gospodarstva na području cijele Vukovarsko-srijemske županije, u koji bi osim vukovarskih restorana, hotela i ostalih kulturno-povijesnih institucija bile uključene i zadruge hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata, čija bi primarna zadaća bila opskrbljivanje Memorijalnog centra prehrambenim proizvodima za osnovnoškolce i ostale posjetitelje.

Ministarstvo će ustanovu službeno predstaviti na Dan grada Vukovara, 3. svibnja ove godine, dok će Javna ustanova do kraja godine završiti s ustrojavanjem i već početkom sljedeće godine krenuti s pilot projektom. Svojim punim kapacitetom Memorijalni centar će započeti već školske godine 2014./2015.
 

Pisane vijesti