Tigrovi proslavili 29. obljetnicu ustrojavanja brigade

  • Slika /FOTOGRAFIJE/2019/Studeni/Tigrovi_obljetnica_HINA/HN20191105333921.JPG
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

“Za Hrvatsku kao Tigar – u ratu i u miru na ponos Hrvatskoj vojsci i cijelom hrvatskom narodu”, poručio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved

Prigodnim programom u utorak, 5. studenog 2019. obilježena je 29. obljetnica ustrojavanja Jedinice za posebne namjene MUP-a Rakitje i 1. gardijske brigade Tigrovi, kao obljetnica i Bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske.

Uz pripadnike Tigrova, obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Tigrova i udruga veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, središnjoj svečanosti nazočili su predsjednica RH i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović, izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Miljenko Filipović, izaslanik predsjednika Vlade ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, izaslanik potpredsjednika Vlade i ministra unutarnjih poslova umirovljeni general Mladen Markač, izaslanik načelnika Glavnog stožera direktor Glavnog stožera OSRH viceadmiral Robert Hranj, predstavnici Grada Zagreba i braniteljskih udruga te drugi visoki uzvanici.

Obilježavanje 29. obljetnice ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi i bojne Tigrovi u vojarni 1. gardijske brigade Tigrovi – Croatia u Zagrebu započelo je minutom šutnje za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova, nakon čega je visoko izaslanstvo Republike Hrvatske predvođeno Predsjednicom Republike, uz obitelji poginulih, nestalih i umrlih pripadnika Tigrova i udruga veterana 1. gardijske brigade Tigrovi, položilo vijence i zapalilo svijeće kod spomen-obilježja palim Tigrovima.

Čestitavši 29. obljetnicu ustrojavanja 1. gardijske brigade Tigrovi, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, koji je i sam pripadnik Tigrova, prisjetio se 5. studenoga 1990. kada je počela povijest te legendarne postrojbe Hrvatske vojske.
“Naš ratni put, put je hrabrosti i časti hrvatskih vojnika koji su pod vodstvom svojih ratnih zapovjednika i prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana vodili i dobili najteže bitke”, istaknuo je ministar Medved.
Podsjetio je kako je tijekom Domovinskog rata ime Tigrova izgradilo više od 11000 pripadnika, a spremnost na žrtvu u obrani domovine bila je sažeta pod geslom: “Za Hrvatsku kao Tigar – u ratu i u miru na ponos Hrvatskoj vojsci i cijelom hrvatskom narodu”.

“Pokazali smo da ujedinjeni oko istog cilja i vođeni istom željom za stvaranjem slobodne i demokratske države, možemo svladati sve teškoće, pa tako i danas, kad izgrađujemo domovinu za buduće naraštaje, moramo pokazati da smo zemlja snažnih i odlučnih ljudi jer takvi jesmo. Budimo u zajedništvu i danas, gradimo našu Hrvatsku baš onakvom za kakvu smo se borili”, poruka je ministra Medveda.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević čestitao je pripadnicima Tigrova obljetnicu, istaknuvši: “Bili ste prvi za Hrvatsku u Domovinskom ratu i dali ste veličanstven doprinos u stvaranju naše domovine. Danas, vaši mladi nasljednici iz Bojne Tigrovi ponosno i dostojanstveno baštine tu tradiciju i nastavljaju vaš slavni put pobjednika.”

Svečanost je nastavljena podjelom 80 beretki pripadnicima Bojne Tigrovi Gardijske mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske, kojima je ministar Krstičević poručio: „Vaša je obveza čuvati uspomenu na Domovinski rat, gardijske brigade i hrabre hrvatske branitelje koji su nam omogućili mir i slobodu”.

U ime pripadnika 1. gardijske brigade Tigrovi obratio se pukovnik Ivica Krizmanić koji se prisjetio ustrojavanja brigade prije 29 godina i podsjetio na njen značaj u ratnim vremenima. “Prva gardijska brigada Tigrovi u Domovinskom ratu sudjeluje u svim akcijama i operacijama bitnima za obranu i oslobođenje zemlje, od Vukovara do Prevlake, a s ponosom možemo reći da je među 11000 pripadnika Tigrova bilo 145 žena”, istaknuo je pukovnik Krizmanić, podsjetivši kako je u ratnim djelovanjima poginulo 367 pripadnika, a sudbina šestorice pripadnika još je nepoznata te se vode kao nestali.

Tim povodom u crkvi Svetog Križa u Sigetu služena je misa za sve poginule, nestale i umrle pripadnike Tigrova, koju je predvodio vojni kapelan iz Đakova, preč. Vlado Mandura. U propovijedi je istaknuo kako su ponosni Tigrovi bili spremni stati na branik domovine i žrtvovati svoje živote za slobodnu Hrvatsku.

“Branitelj je čovjek koji zalaže sebe da nešto opstane i nešto postoji. Pozivam vas da budete ono što jeste i budete svjesni koju ste žrtvu podnijeli s ljubavlju jer ljubav prema domovini je odlika hrvatskog branitelja i vojnika. Odgajajmo i njegujmo ljubav prema našem narodu i domovini te vrijednostima Domovinskog rata”, poručio je preč. Mandura.

Svečani program nastavljen je u Domu Tigrova u Rakitju, gdje su također kod spomen-obilježja Tigrovima položeni vijenci i zapaljene svijeće, a potom su uslijedila prigodna obraćanja.

„Danas se prisjećamo 5. studenoga 1990. kada je ovdje u bazi Rakitje počela povijest Tigrova – kada smo među prvima, čvrsti i odlučni, stali u obranu hrvatske slobode. Našu slavnu povjesnicu ispisivali smo na bojišnicama diljem Lijepe naše – od istočne i zapadne Slavonije, preko Banovine i Velebita, preko južnog bojišta, sve do završnih oslobodilačkih operacija Bljeska i Oluje. U danima ustrojavanja čvrsto smo vjerovali da se srcem, domoljubljem i zajedništvom možemo oduprijeti velikosrpskoj agresiji. I uspjeli smo!“, istaknuo je tom prigodom ministar Medved.

„Dragi prijatelji, pripadamo generaciji pobjednika, naraštaju koji je imao priliku sudjelovati u ostvarenju tisućljetnog sna našeg naroda. Svjesni smo brojnih negativnih posljedica ratnih strahota, kao i činjenice da je velikosrpska agresija na Republiku Hrvatsku ostavila teške i trajne posljedice na naše živote“, poručio je Medved svojim Tigrovima.

„Tih devedesetih je kao nikada prije u povijesti, došla do izražaja sva snaga, jedinstvo i karakter hrvatskog bića. Stoga 29 godina poslije na trenutak zastanimo i osvrnimo se oko sebe, mudro sagledajmo događaje, ispravno vrednujmo i dajmo časno mjesto onima koji su svoje živote ugradili u temelje hrvatske države“, prisjetio se žrtava te pozvao na zajedništvo: „Budimo u zajedništvu i danas, gradimo našu Hrvatsku baš onakvom za kakvu smo se borili. Pokažimo snagu i pobjednički duh hrvatskih vitezova, svojim životnim primjerom svjedočimo i promičimo istinu, jer to je naš dug prema svim poginulima i nestalima, a zalog mladim naraštajima. Neka nam zajedništvo kakvo smo imali u Domovinskom ratu bude uporište i izvor snage u daljnjem radu.“

Izrazio je ponos što ime Tigrova danas nosi bojna Gardijske mehanizirane brigade HKoV-a, kao i zahvalu na predanom i odgovornom radu članovima Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi i Udruge Tigar 90/91 Rakitje.
"Naša obaveza je da stvorimo onakvu Hrvatsku kakvu su Tigrovi sanjali", poručio je tom prigodom župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar. Okupljenima se obratio i gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić, čestitavši Tigrovima te prisjetivši se svih koji su položili svoj život za domovinu, a umirovljeni stožerni brigadir Petar Bajan prisjetio se ratnog puta legendarnih Tigrova.


Foto: MORH/M.Čobanović // HINA
 

Pisane vijesti