Terenskim istraživanjem i iskapanjem pronađeni posmrtni ostaci iz arheološkog razdoblja

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/iskapanje crop.jpg

Provedbom terenskog istraživanja i probnog iskapanja na lokaciji „Dobra Voda“ na području Vukovarsko-srijemske županije, pronađeni su posmrtni ostaci za koje je utvrđeno da pripadaju arheološkom razdoblju.

Terenske aktivnosti, u razdoblju od 29. do 30. kolovoza 2017. godine, provodili su djelatnici Uprave za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja, temeljem prikupljenih saznanja prema kojima je bilo sumnje o postojanju masovnih grobnica žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na ovom području.
 
Ministarstvo hrvatskih branitelja organizaciju i koordinaciju terenskih istraživanja i probnih iskapanja provodi temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja. Budući da je utvrđeno kako se posmrtni ostaci ne odnose na Drugi svjetski rat i poslijeratno razdoblje, odnosno da nisu u nadležnosti predmetnog Zakona, u dogovoru s Konzervatorskim odjelom u Vukovaru posmrtni ostaci su zaštićeni na mjestu pronalaska, a lokacija na kojoj je vršeno probno iskapanje vraćena je u prvobitno stanje.
 
Foto: Ilustracija

Pisane vijesti