Održan 15. Zdravstveno-savjetodavni simpozij

  • Slika /FOTOGRAFIJE/Rujan/Zdravstveni simpozij/1.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Pod pokroviteljstvom Ministarstva hrvatskih branitelja, u organizaciji Udruge 100%-tnih HRVI I. skupine, 1. i 2. rujna 2017. godine u hotelu Minerva u Varaždinskim Toplicama održan je 15. Zdravstveno-savjetodavni simpozij.

Simpozij je organiziran s ciljem da se sudionici, 100%-tni HRVI I. skupine i članovi njihovih obitelji, upoznaju s najnovijim saznanjima, pravima i mogućnostima za što kvalitetniji život te da u suradnji sa stručnjacima i nadležnim institucijama pronađu rješenja za probleme s kojima se svakodnevno suočavaju.

Svečanosti otvaranja nazočio je ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, izaslanici predsjednice Republike Hrvatske Ante Deur, ministra obrane i načelnika Glavnog stožera OS RH Mario Gjurić te ministra zdravstva Denis Kovačić, saborski zastupnici, predstavnici regionalne i lokalne vlasti, zdravstvenih ustanova i braniteljskih udruga.

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved rekao je kako se prema službenoj evidenciji Ministarstva u statusu HRVI I. skupine sa 100% tjelesnim oštećenjem organizma nalaze 472 osobe, istaknuvši kako su najteži ratni vojni invalidi u Hrvatskoj i svugdje u svijetu izrazito ranjiva skupina s nizom ozbiljnih i trajnih zdravstvenih i psihosocijalnih tegoba. „Mi u Ministarstvu hrvatskih branitelja provodimo niz mjera i aktivnosti kojima nastojimo utjecati na poboljšanje uvjeta života hrvatskih ratnih vojnih invalida, a osobito najtežih. Ministarstvo i Vlada novim Zakonom o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji i novom Nacionalnom strategijom za zaštitu i očuvanje zdravlja hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata nastojali su pronaći odgovore na sve narušenije zdravstveno stanje HRVI 100% I. skupine, ali i na potrebe članova njihovih obitelji. Nacionalnom strategijom Ministarstvo će osigurati ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu izvan standarda prava utvrđenih propisima obveznog zdravstvenog osiguranja, kako bismo primjereno i pravovremeno odgovorili na zdravstvene potrebe braniteljske i stradalničke populacije“, naglasio je i dodao kako emocionalna povezanost, oslonac i nadasve zajedništvo kojim najteži invalidi hrabre jedni druge kroz svaki novi dan koji je pred njima, trebaju biti primjer svima kako se vjerom i trudom mogu savladati sve poteškoće.

Ovogodišnji simpozij obuhvatio je brojne teme, od odnosa društva i institucija prema hrvatskim braniteljima, do zdravstvene i socijalne skrbi u zemljama Europske unije o kojima su predavanja održali zastupnici u Europskom parlamentu Ivica Tolić i Marijana Petir.

Nakon završetka radnog dijela simpozija sudionici su imali prilike premijerno pogledati igrani film Ivice Božića „Oni su Hrvatska“, snimljen u produkciji Udruge Žene u Domovinskom ratu Zadar i koprodukciji Zajednice udruga veterana Vojne policije iz Domovinskog rata Republike Hrvatske.

U župnoj crkvi svetog Martina u Varaždinskim Toplicama održana je sveta Misa za sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje, kao i za hrvatske branitelje koji su počinili samoubojstvo.

Izložbom svojih proizvoda ortopedske kuće i braniteljske zadruge doprinijeli su uspješnom održavanju simpozija.

Pisane vijesti