Terenske aktivnosti vezano uz potragu za osobama nestalim u Domovinskom ratu

Slika /FOTOGRAFIJE/Ilustracije/IMG_4084.JPG

Republika Hrvatska, putem Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1797 nestalih i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, od kojih je 500 na području Vukovarsko-srijemske županije

U organizaciji Ministarstva hrvatskih branitelja, od 20. ožujka 2024. započet će terensko istraživanje u blizini Vukovara u potrazi za posmrtnim ostacima osoba nestalih u Domovinskom ratu. 
 
Na osnovu informacije dobivene prošloga tjedna o mogućoj lokaciji grobnice, Ministarstvo je, kao što je to uobičajeno, u najkraćem mogućem roku provelo sve prethodne radnje kako bi započelo terensko istraživanje. 
 
U suradnji s Ministarstvom unutarnjih poslova obavljen je terenski izvid indiciranoga područja te se započinje s daljnjim aktivnostima. Uz ovu najnoviju lokaciju, na području Vukovarsko-srijemske županije Ministarstvo hrvatskih branitelja provodi terenska istraživanja na lokalitetima Petrovačka dola kod Vukovara i u Negoslavcima, o čijim ćemo ishodima pravodobno izvijestiti javnost.
 
Republika Hrvatska, putem Ministarstva hrvatskih branitelja, još uvijek traga za 1797 nestalih i smrtno stradalih osoba za koje nije poznato mjesto ukopa, od kojih je 500 na području Vukovarsko-srijemske županije, a 374 je hrvatskih branitelja i civila nasilno odvedenih i nestalih na području Vukovara i u pokušaju proboja iz neprijateljskog obruča u studenom 1991. godine.
 
U proteklih osam godina provedena su terenska istraživanja na 387 lokacija te je pretraženo više od 900 tisuća metara četvornih terena, pronađene su tri masovne i niz pojedinačnih grobnica te su identificirane 263 osobe, hrvatski branitelji i civili. U Vukovarsko-srijemskoj županiji provedeno je sustavno terensko istraživanje 128 lokacija, pri čemu su pronađene tri masovne grobnice (Marinci, Bobota, Šarviz dola) i veći broj pojedinačnih grobnica, iz kojih su ekshumirani posmrtni ostaci 46 osoba.
 
Podsjećamo da je 2019. godine stupio na snagu Zakon o osobama nestalima u Domovinskom ratu kojim je propisano da je svatko dužan pružiti Ministarstvu ili drugim nadležnim tijelima sve informacije i dokumentaciju kojom raspolaže za rješavanje slučajeva osoba nestalih i smrtno stradalih osoba u Domovinskom ratu za koje nije poznato mjesto ukopa te ponovno apeliramo na sve one koji imaju informacije da ih podijele s nadležnim tijelima.
 


Pisane vijesti