Terenske aktivnosti na lokacijama Šuma Jelenovac i Tuškanac 74

Na lokaciji „Šuma Jelenovac“ u Gradu Zagrebu ekshumirani posmrtni ostaci najmanje devet osoba. Na „Tuškancu 74“ započela druga faza terenskih aktivnosti.

U razdoblju od 10. i 11. rujna 2018. godine  Ministarstvo hrvatskih branitelja provelo je terensko istraživanje, probno iskapanje i ekshumaciju na lokaciji „Šuma Jelenovac“ u Gradu Zagrebu, temeljem Zakona o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja.
 
Prikupljenim saznanjima kroz međuresornu suradnju i probnim iskapanjima na terenu utvrđeno je postojanje masovne grobnice prilikom čega su ekshumirani posmrtni ostaci najmanje devet osoba. Po već ustaljenoj proceduri oni će biti prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu na stručnu obradu.
 
Sukladno ranijoj najavi Ministarstvo hrvatskih branitelja na području Grada Zagreba nastavlja provoditi terenske aktivnosti koje obuhvaćaju prikupljanje podataka o događajima toga vremena i okolnostima stradanja žrtava kroz terenske izvide i snimanje lokacija iz zraka te razgovore s neposrednim i posrednim svjedocima.
 
Na lokaciji „Tuškanac 74“  27. kolovoza 2018. godine započela je druga faza  aktivnosti i probna iskapanja provode se punim intenzitetom. Podsjećamo kako je lokacija potvrđena postojanjem masovne grobnice s posmrtnim ostacima još u siječnju ove godine, ali je aktivnost tada zaustavljena uslijed vrlo loših vremenskih prilika.
 
Kao i do sada, po završetku terenskih aktivnosti javnost će biti obaviještena o rezultatima provedenih aktivnosti na svakoj pojedinoj lokaciji.
 

Pisane vijesti