Posljednji ispraćaj 55 žrtava u Vagancu

Na mjesnom groblju Vaganac u općini Plitvička Jezera u petak, 14. rujna 2018. godine, održan je posljednji ispraćaj posmrtnih ostataka 55 žrtava koje su ubili partizani u Drugom svjetskom ratu i/ili poslijeratnom razdoblju.

U suradnji općina Rakovica i Plitvička Jezera te Ministarstva hrvatskih branitelja u petak 14. Rujna, na mjesnom groblju u Vagancu, održan je posljednji ispraćaj, sveta misa i sahrana posmrtnih ostataka 55 žrtava koje su ubili partizani u Drugom svjetskom ratu i/ili poslijeratnom razdoblju.

Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja organizirala je i provela ekshumaciju posmrtnih ostatka u razdoblju od 24. travnja do 14. lipnja 2017. godine na osam lokacija u općinama Rakovica i Plitvička Jezera.
 
Komemorativnom skupu nazočila je rodbina potomaka nestalih u Drugom svjetskom ratu, izaslanica predsjednice Republike Hrvatske Silvana Oruč Ivoš, izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved, čelnik Uprave za zatočene i nestale i pomoćnik ministra Stjepan Sučić, predstavnici udruga Hrvatskog Generalskog zbora, Hrvatskoga žrtvoslovnog društva te Hrvatskog domobrana, kao i predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti, vojske i policije.
 
Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved istaknuo je da Uprava za zatočene i nestale Ministarstva hrvatskih branitelja čini iznimne napore u traganju za posmrtnim ostatcima iz Drugoga svjetskog rata i poraća, a posebice Domovinskog rata jer sve žrtve, kao ove danas pokopane, tek s dostojanstvenom sahranom dobivaju svoj spokoj.  „Nastavit ćemo provoditi istraživanja i ekshumacije ustrajno, ozbiljno i odgovorno u okviru zakonskih procedura i ništa nas u tome neće umoriti” poručio je ministar izrazivši sućut svim članovima obitelji, a pokojnicima pokoj vječni i smiraj u napaćenoj hrvatskoj grudi.
 
Čelnik Uprave za zatočene i nestale, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja Stjepan Sučić objasnio je da se tijekom ekshumacije nije moglo odmah točno utvrditi o koliko je žrtava riječ pa je rečeno kako ih je najmanje 53, no na Zavodu za sudsku medicinu stručnom obradom posmrtnih ostataka utvrđeno je da se radi o 55 žrtava.
 
Sprovodne obrede pokopa i molitvu odrješenja za žrtve na mjesnom groblju Vaganac predvodio je mons. Zdenko Križić, biskup ordinarij uz nazočnost župnika vlč. Ivana Hodaka i drugih svećenika Gospićko-senjske biskupije, a misa zadušnica služena je u crkvi Uzvišenja Svetog Križa u Vagancu.

Pisane vijesti