Terenska istraživanja, probna iskapanja i ekshumacija na području Karlovačke i Ličko-senjske županije

  • Slika /AM2017/Fotografije/Vaganac_16052017/Sučić_ICMP.jpg
  • Slika
  • Slika
  • Slika
  • Slika

Ministarstvo hrvatskih branitelja, Uprava za zatočene i nestale,  nastavila je 15. svibnja 2017. godine ranije započeta terenska istraživanja i ekshumacije žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Ličko-senjske županije na 2 lokacije od prethodno započetih 9 lokacija. 

Od 9 istraživanih lokacija na području Karlovačke i Ličko-senjske županije, 6 lokacija je istraženo u razdoblju od 23. do 28. travnja 2017. godine. Tijekom navedenog razdoblja ekshumirani su posmrtni ostaci 41 osobe koji su prevezeni na Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku Medicinskog fakulteta u Zagrebu.
 
Sve aktivnosti organizirane su temeljem vlastitih istraživanja i prikupljenih saznanja terenskim izvidom Ministarstva hrvatskih branitelja te sukladno Zakonu o istraživanju, uređenju i održavanju vojnih groblja, groblja žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja i nalozima Županijskog suda u Rijeci.
 
Obzirom na opseg nalaza, aktivnosti na ovom području nastavljene su istraživanjem na lokaciji „Vaganac-Ričeva Dolina“ u općini Plitvička Jezera koja je 16. svibnja 2017. godine potvrđena pronalaskom posmrtnih ostataka. Tim povodom, ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved uz nazočnost pomoćnika ministra Stjepana Sučića i čelnika jedinica lokalne samouprave, obišao je navedenu lokaciju.
 
Paralelno s probnim iskapanjima i ekshumacijom posmrtnih ostataka u tijeku su i terenski izvidi mogućih mjesta masovnih i pojedinačnih grobnica iz razdoblja Domovinskoga rata, Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja na području Karlovačke i Ličko-senjske županije.
 

Pisane vijesti